'Vluchtelingen nemen trek in Huygens College'
Binnenland

'Vluchtelingen nemen trek in Huygens College'.

Het Huygens College in Amsterdam moet plaats gaan maken voor een complex van 120 woningen voor alleenstaande asielzoekers en jongeren.

Veertig huizen zijn bestemd voor vluchtelingen die hier legaal mogen verblijven. Corporatie Stadgenoot gaat de woningen bouwen op het voormalige Wilhelmina Gasthuis-terrein. Woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot verwacht eind dit jaar klaar te zijn. Half juli komt er nog wel een informatiebijeenkomst voor buurtbewoners.

Op dit moment gebruikt het Huygens College het oude Wilhelmina gebouw als dependance. Voor 30 september moeten zij hun biezen pakken. Directeur Roy de Haan van het Huygens College zegt: "Dat is vervelend. Stadgenoot doet niets onrechtmatigs, want we waren tijdelijk huurder, maar de opzegging komt toch onverwacht. We huren het gebouw namelijk al heel lang. Graag hadden wij wat meer tijd gehad."

Nog meer huizen

Amsterdamse woningcorporaties hebben de opdracht gekregen om jaarlijks ongeveer duizend woningen te regelen voor erkende vluchtelingen. Ze doen dit nu al door een deel van de sociale huurhuizen die vrijkomen, toe te wijzen aan asielzoekers. Het is echter nog niet genoeg, daarom zijn er meer huizen nodig. Het voormalig GAK-gebouw in West is door Stadgenoot ook al gebruikt om woningen aan te leggen voor vluchtelingen en jongeren, zo weet het Parool.

Alle artikelen geladen. Overzicht →