'Vluchtelingenkamp Calais moet sluiten'
Buitenland

'Vluchtelingenkamp Calais moet sluiten'.

Het vluchtelingenkamp bij Calais moet eindelijk haar deuren sluiten. Dat vindt de Franse regering, die de 'jungle' wil ontmantelen. Toch wilde de minister van Binnenlandse Zaken nog geen definitieve datum noemen.

De vorige poging tot sluiten kan niet echt succesvol worden genoemd. In het voorjaar brak de regering de helft van het kamp af en werden wooncontainers geplaatst. Dit leidde uiteindelijk tot een toename van het aantal asielzoekers die een overtocht vanuit het havenplaatsje naar Engeland als doel hebben. Volgens Frankrijk zijn er om en nabij de 7.000 inwoners in de 'jungle', waar hulporganisaties het aantal bewoners op maar liefst 9.000 schatten.

Boze ondernemers, bestaande uit bedrijven, havenwerkers, vrachtwagenchauffeurs en boeren zijn van plan om komende maandag een belangrijke snelweg te gaan blokkeren uit protest tegen het vluchtelingenkamp. Zij hebben het helemaal gehad met het kamp en eisen een datum waarop de deuren definitief zullen sluiten, zo weet Trouw.

Vrijwillig vertrekken

De Franse mininster Cazeneuve wil echter wel op een 'humane manier' afscheid nemen van de asielzoekers. Vermoedelijk zal er voor elke asielzoeker vervangende woonruimte worden geregeld. De regering van de Fransen hoopt dat dit de migranten zal aansporen tot het vrijwillig vertrekken. De burgemeester van Calais, Natacha Bouchart, opperde eerder om het leger in te zetten tegen de overlast veroorzakende vluchtelingen die in het holst van de nacht de snelweg oprennen om zich in vrachtwagens richting Engeland te verschansen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →