VN-militair omgekomen bij explosie in Mali
Buitenland

VN-militair omgekomen bij explosie in Mali.

Zeker een blauwhelm is vandaag in Mali om het leven gekomen toen een explosief ontplofte bij een VN-voertuig. Vier militairen van de vredesmacht raakten gewond, liet VN-missie Minusma weten.

De explosie vond plaats in de regio Kidal, in het noordoosten van het Afrikaanse land. Alle slachtoffers komen uit Tsjaad, liet een woordvoerder van de VN-missie weten. Het ministerie van Defensie in Den Haag bevestigde dat geen Nederlandse VN-militairen waren betrokken bij het incident.

Het voertuig met de blauwhelmen zou over een mijn of geïmproviseerd explosief zijn gereden. Zo'n twee uur later ging volgens de Minusma-missie opnieuw een explosief af bij een VN-voertuig in het gebied. Dit keer bleven alle inzittenden ongedeerd.

Vredesakkoord

Het is niet de eerste keer dat blauwhelmen uit Tsjaad om het leven komen in Mali. Zo sneuvelden in mei vijf blauwhelmen uit het Afrikaanse land in een hinderlaag in Kidal. Sinds het begin van de VN-missie in 2013 zijn al meer dan honderd blauwhelmen om het leven gekomen.

Diverse strijdende partijen in Mali sloten vorig jaar een vredesakkoord, maar het geweld is nooit helemaal gestopt. Zowel islamitische extremisten als milities van etnische groepen vormen een bedreiging voor het zwakke centrale gezag.

Alle artikelen geladen. Overzicht →