VN wil kernwapenverbod, Nederland stemt niet
Buitenland

VN wil kernwapenverbod, Nederland stemt niet.

De Verenigde Naties zijn van plan te onderhandelen over een internationaal kernwapenverbod. Dat is het resultaat van de stemming van de First Committee van de Algemene Vergadering van de VN over de resolutie die bepaalt dat volgend jaar onderhandeld wordt over een verbod op kernwapens. Opvallend was dat Nederland zich onthield van stemmen.

De Verenigde Naties zijn volgens het ANP aangespoord door een hele groep aan actievoerders, (ex-)politici, vredesactivisten en filmsterren. De Nederlandse vredesorganisatie PAX, die zich jarenlang sterk heeft gemaakt voor de onderhandelingen over een kernwapenverbod, spreekt van een "historische doorbraak."

De aangenomen resolutie moet een kernwapenvrije wereld dichterbij brengen. "Een verbod op kernwapens is de meest belofterijke stap daar naartoe", meent algemeen directeur Jan Gruiters.

Stemmen

In totaal stemden 123 landen voor de plannen om over een verbod te onderhandelen. Daarnaast stemenden 38 landen tegen Nederland behoorde tot de 16 landen die besloten niet te stemmen.

NAVO-bondgenoot Verenigde Staten wilde juist dat Nederland tegen de resolutie zou stemmen die ervoor zorgt dat volgend jaar in New York twee conferenties worden gehouden om een verbod op kernwapens voor te bereiden.

De Tweede Kamer wilde echter dat Nederland voor zou stemmen, wat dus leidde tot geen stem. Nederland was het enige NAVO-land wat zich onthield van stemmen.

De andere leden stemden allemaal tegen. De kernwapenstaten zijn eveneens tégen de resolutie en zullen ook niet aan de beoogde conferenties deelnemen. "Hoewel het positief is dat Nederland de resolutie niet keihard afwijst, zoals alle kernwapenstaten, blijft dit besluit moeilijk te begrijpen. Opnieuw negeert de Nederlandse regering namelijk een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer", zei Pax-directeur Gruiters.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →