Voedingscentrum: Ranja = verboten
Binnenland

Voedingscentrum: Ranja = verboten.

Als het aan het Voedingscentrum ligt, krijgen kinderen op basisscholen enkel nog water en melk te drinken. De organisatie wil alle zoete drankjes in de ban doen. 

Een school in Dordrecht heeft de maatregel al getroffen. De directeur van de school zegt geen keuze te hebben. Zijn school staat in een wijk waar een op de drie kinderen te zwaar is: "We doen bijna alles op onze school gezond. Tijdens de ochtendpauze krijgen onze kinderen van ons al fruit en melk. We hebben het meest maximale gedaan, maar dan past het niet als ze in de lunchpauze wél zoete dranken nemen. Niet iedereen heeft het door, maar zulke pakjes zijn zó ongezond; ze zitten vol suiker", aldus Mark van der Sluijs. 

Een zoete drankjes-ban is daarom een goede zaak, zegt Daniëlle Wolvers van het Voedingscentum tegen het AD: "Als iedereen dat op school doet is dat een heel duidelijk signaal. Kinderen beïnvloeden elkaar, dus één zo'n regel helpt enorm om gezond gedrag te stimuleren."

Ook 94 andere scholen verklaren een schare aan dranken met toegevoegde suikers als ongewenst. Zij krijgen als beloning een certificaat van de Gezonde School. Het Voedingscentrum moet nog flink aan de bak: landelijk zijn er ongeveer 6.700 basisscholen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →