Voetbal en nationalisme

Voetbal en nationalisme 

07 juni 2021 - 11:59

Vele van m’n tienduizenden fans vragen zich wel eens af: ‘Meneer Brusselmans, heeft U wat met voetbal?’ Dat kun je wel zeggen. Ik ben ooit, toen ik zeventien was, drie weken profvoetballer geweest, bij Sporting Anderlecht.  Je zal zeggen: ‘Drie weken, dat is wel héél kort.’ Nou ja, aan het einde van de derde week werd ik door de club aan de deur gezet, na een aanvaring met de coach. 

Ik had met hem, in de rust van de wedstrijd tegen Club Brugge, een discussie betreffende de te volgen tactiek in de tweede helft, teneinde onze 1-0 voorsprong te verdedigen. Ik zei: ‘We kunnen beter wat minder lateraal spelen dan in de eerste helft.’ ‘Integendeel,’ zei de coach, ‘we gaan net méér lateraal spelen.’ Daar was ik het zodanig mee oneens dat ik hem een rechtse hoek tegen z’n bakkes gaf, zodat hij op de vloer van de kleedkamer kukelde, waarna ik hem een paar keer tegen z’n nieren en z’n testikels trapte, m’n flurk tevoorschijn haalde en in z’n smoel piste, en hem de hitlergroet gaf. Dat van die hitlergroet was natuurlijk een geintje, maar toch kom men bij Anderlecht niet lachen met m’n behandeling van onze coach en z’n twee weken durende herstel in het ziekenhuis, en m’n profcarrière was voorbij. Ik besloot met dat hele voetbal op te houden, het is toch maar een sport voor flkkers, watjes, en arrogante volgetattoeërde eikels met het verstand van een paraplubak. Maar als er een groot toernooi is, wil ik zo’n competitie toch wel even volgen.

Zo’n toernooi komt eraan: het EK 2021! Je zou het normaal vinden dat ik het opneem voor het Belgische elftal, maar ik ben zo’n tegenstander van het verfoeilijke nationalisme dat ik ga supporteren voor een ander land dan het mijne. Eerst dacht ik dat te doen voor de Duitsers, maar die klootzakken hebben in de oorlog de rolstoel van m’n grootmoeder en de toupet van m’n grootvader gestolen, dus die vallen af. Dan maar voor Engeland? Al ongeveer veertig jaar weigeren Engelse uitgevers om m’n boeken te vertalen en te koop aan te bieden in Groot-Brittanië, zodat die ook de boom inkunnen. Frankrijk? Ik vrees dat ik iets te blank ben om acceptabel te kunnen doorgaan voor een aanhanger van een bijna uitsluitend uit zwarte spelers bestaand elftal. Nederland? Ja, een goed idee. Tijdens dat hele EK zal ik juichen en joelen voor de prestaties van mijn broedervolk.

Het is wel zo dat ik het Nederlandse voetbal al heel lang niet meer volg, omdat het saai, vervelend, oninteressant, talentloos en al te onopvallend verloopt. Er zijn wel een paar spelers die ik ken van naam, zoals Donny van Beek, Steven Berghuis, Daley Blind, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum, maar daar staat tegenover dat er een hele boel sukkels zijn van wie ik nog nooit gehoord heb, bijvoorbeeld Nathan Aké, Cody Gakpo, Doneyll Malen en Wout Weghorst. Wat zijn dat trouwens voor belachelijke namen? Nathan Aké is een naam voor een beroerde hiphopper, Cody Gakpo voor een dertienderangse cocaïnesmokkelaar, Doneyll Malen voor een leraar overzeese geschiedenis, en Wout Weghorst voor een melkboer in Spijkenisse. Met dat soort voetballers ga je toch nooit een EK winnen?

Daar trek ik me echter niks van aan, en ik blijf achter het Nederlands elftal staan. Ik heb me al een oranje cape aangeschapt, een oranje hoed, oranje crocs, en oranje scheenbeschermers, al had ik die laatste misschien beter niet aangeschaft, want wat ben je ermee? Hoe dan ook, het Nederlands elftal kan op m’n steun rekenen, hoewel ik er wel moet aan toevoegen dat ik bondscoach Frank de Boer een verschrikkelijke eikel vind. Dat hij maar snel ontslagen mag worden, bij voorkeur nog deze week.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.