Volkert van der G. nu ook vrij van psychische begeleiding
Binnenland

Volkert van der G. nu ook vrij van psychische begeleiding.

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, hoeft geen verdere psychische begeleiding. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald tijdens een procedure die van der G. aanspande om de voorwaarden aan zijn voorlopige invrijheidstelling af te bouwen.

De eis van psychische behandeling komt vanaf vandaag te vervallen, nadat hij in mei 2014 onder voorwaarden werd vrijgelaten. Hij had er toen twee derde van zijn celstraf van achttien jaar opzitten.

Volgens het hof is de psychiater van mening dat "verdere psychische begeleiding niet zinvol is''. Wel moet de moordenaar blijven meewerken aan de evaluatie van de hem opgelegde voorwaarden en zich regelmatig melden bij de reclassering. Justitie vond ook dat Van der Graaf zich wel verder moest laten begeleiden door een psycholoog, maar dit weigerde Van der Graaf.

OM niet mee eens

In februari oordeelde de rechtbank in een kort geding dat Van der Graaf niet langer verplicht psychologische behandelingen of begeleiding hoeft te ondergaan, weet het AD. Het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen deze uitspraak in hoger beroep, omdat hij begeleiding nodig zou hebben om zicht te krijgen op zijn werk, relaties en sociale netwerk om de kans op herhaling goed te kunnen inschatten. Toen kreeg het OM gelijk, vandaag kreeg Volkert gelijk. De Nederlandse Staat (maar ook Van der Graaf) kan het besluit van het gerechtshof nog aanvechten bij de Hoge Raad.

Alle artikelen geladen. Overzicht →