Volksvertegenwoordigers: getraind om uit hun nek te lullen

Volksvertegenwoordigers: getraind om uit hun nek te lullen 

10 september 2021 - 12:18

Ergens in de regeerperiode van Mark Rutte (VVD), ergens in die afgelopen tien jaar, zijn Tweede Kamerleden én bewindslieden gaan geloven dat uit je nek lullen gelijk staat aan het volk vertegenwoordigen. Als je daarbij optelt dat de macht én kracht van social media de afgelopen tien jaar óók duidelijk is geworden, krijgt het volk – wij – alles wat we niet verdienen: jongens en meisjes die gelijk een influencer de lippen tuiten, de haren opzij schudden en knipperend met de ogen zinnen de wereld inslaan waar zelfs vijfjarigen nog gehakt van maken. Waar kleuters nog leren duidelijk te zeggen wat ze willen, zijn politici de afgelopen tien jaar getraind om precies dát te zeggen, waarmee niets gezegd wordt.

“Ik houd mij aan de wet,” sprak Cora van Nieuwenhuizen (VVD) toen bekend werd dat ze een lobby-functie ging vervullen en het demissionaire kabinet zou verlaten. Een wet die net veranderd was zodat oud-politici niet gehinderd door enig moreel en ethisch besef voor bedrijven kunnen lobby’en bij hun voormalige ministeries. Moraal, dat is niet iets voor politici. En de wet kan aangepast worden al naar gelang de behoeftes van politici.

“Het is niet altijd zo zwart-wit of het wel of niet kan,” sprak Mark Rutte (VVD) en bovendien was het “geen fout maar wel onwenselijk” dat nieuwe staatssecretarissen ook Kamerlid zijn. Het morele kompas van een vliegwiel aan een toestel dat bestuurd wordt door de koning. Die het Kroondomein het Loo opnieuw afsluit – zolang het nog kan. Zogenaamd mag het vanaf 2022 niet meer maar ja, wie houdt ‘m tegen? Waarschijnlijk dezelfde lui die Prins Bril tegenhielden toen 70.000 man een feestje op Zandvoort hielden. Dat laatste was ze trouwens meer dan gegund, maar geen volksvertegenwoordiger die je daarover hoort. 

“Er wordt niet met twee maten gemeten,” zegt demissionair minister Stef Blok (VVD) met een van alle emotie ontdaan gezicht. Ondanks dat de uitstoot van Tata Steel de hersenen van kinderen aantast. Anders dan bij de aanpak van Kerona, gaan de economische belangen van TATA Steel opeens voor de volksgezondheid zoals Rutger Castricum in de #Hofbar concludeerde. “Bij Kerona komt er een noodwet en sluit de overheid de tent wel – u praat maar en u praat maar en ondertussen worden kinderen ziek”. De demissionair minister haastte zich naar de demissionaire ministerraad. Buikspreekpoppen van het demissionaire kabinet leren het niets-zeggen snel. Maar het gas in Groningen gaat eraf; zoals de ouders van de toeslagenaffaire ook gecompenseerd worden – afgelopen kerst al. 

Woorden.

Nietszeggende woorden. 

Jan Paternotte (D66) gooide er op Twitter nog een schepje bovenop. Over de mensen die demonstreerden in Amsterdam tegen de coronamaatregelen, twitterde de ‘volksvertegenwoordiger’: “Radicalisering. Vandaag op de Dam in een ranzige cocktail van homohaat, antisemitisme, fake news en intimidatie. Met een prinsenvlaggetje erin. Zou Joost Eerdmans blij zijn dat JA21 van de partij was?”

De totale minachting vanuit Den Haag, samengevat in een tweet van een Tweede Kamerlid, aan wie je in de echte wereld nog geen pakketje van BOL.com zou toevertrouwen, laat staan dat zo’n gast z’n geld zou kunnen verdienen als Barista of fietscourier. Voor onbetrouwbare mensen als Jan Paternotte is de sociale werkplaats die Tweede Kamer heet, de last resort omdat een ‘functie elders’ voor deze lieden gewoon niet bestaat. Het is spijtig voor ons dat het vak van ‘volksvertegenwoordiger’ wordt uitgehold door figuren die getraind worden om zinloze teksten te uiten.

Sterkte met de terugkeer in de Tweede Kamer Pieter Omtzigt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.