'Volkswagen deed mensenproeven met uitlaatgassen'
Buitenland

'Volkswagen deed mensenproeven met uitlaatgassen'.

Autofabrikant Volkswagen blijft maar van het ene schandaal in het andere rollen. Na de sjoemel-software en apenproeven met uitlaatgassen, blijkt nu ook dat de uitlaatgassen op mensen werden getest.

Afgelopen weekend moest Volkswagen nog diep door het stof nadat duidelijk werd dat in de Verenigde Staten apen werden ingezet voor het testen van de schadelijkheid van uitlaatgassen uit Volkswagen-auto's. Dat geschiedde in 2014.

Nu blijkt het allemaal dus nog een tikkeltje erger te zijn. Er zou tussen 2012 en 2015 bij het universiteitsziekenhuis in Aken zijn onderzocht hoe gezonde mensen reageerden op de inademing van stikstofdioxide. In totaal zijn 25 proefpersonen gebruikt, die overigens geen schade aan de luchtwegen hadden. 

Dat onthullen de Stuttgarter Zeitung en de Süddeutsche Zeitung vandaag. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT).

Een troost voor Volkswagen: zij zijn niet de enige die het onderzoek hebben gefinancierd, ook BMW en Daimler hebben meebetaald. Die laatste wast zijn handen in onschuld, distantieert zich hiervan en benadrukt dat het geen invloed heeft gehad op hoe de proeven zijn opgezet. Het "gaat in tegen onze waarden en ethische principes", stelt Daimler.

Alle artikelen geladen. Overzicht →