Vollenbroek juicht: 'RvS haalt streep door geitenpaadje van kabinet'

Vollenbroek juicht: 'RvS haalt streep door geitenpaadje van kabinet' 

02 november 2022 - 11:29

Lekker is dat. Er is in dit land geen woning te krijgen maar de Raad van State gooit Nederland verder op slot door de zogeheten bouwvrijstelling, waarbij bouwprojecten automatisch toestemming kregen om tijdelijk stikstof uit te stoten, van tafel te vegen.

En dus is het feest bij Johan Vollenbroek van milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB), de man die de zaak had aangespannen. De Raad van State heeft "een streep gehaald door een van de geitenpaadjes van het kabinet", zegt hij. Specifiek ging de zaak over het Porthos-project, een CO2-opslagsysteem in de Rotterdamse haven. De RvS bepaalde dat een algehele vrijstelling voor stikstofuitstoot tijdens de bouw van tafel moet. Als door de bouw stikstof neerslaat in een kwetsbaar natuurgebied is nu weer een natuurvergunning nodig.

Gevolg is nu dat potentieel elk bouwproject stil komt te liggen en dat kunnen we zo goed gebruiken, not. Vollenbroek heeft vaker met succes rechtszaken aangespannen tegen stikstofregels van de overheid. Die uitspraken leidden tot de strengere regels waartegen onder meer boeren en de bouw hebben gedemonstreerd.

Volgens deze man wilde de overheid met de vrijstelling "de vergunningverlening weer op gang brengen zonder maatregelen te hoeven nemen om de stikstofuitstoot werkelijk omlaag te brengen en verdere achteruitgang van onze natuur te stoppen". Sinds 2019 is de uitstoot van stikstof nauwelijks verminderd, zegt Vollenbroek. "De grootste bron, landbouw, heeft nog weinig tot niets gereduceerd."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml