Volt gooit Nederland in uitverkoop met bizarre plannen

Volt gooit Nederland in uitverkoop met bizarre plannen 

05 september 2023 - 18:54

OPINIE. Mensen met ambitie, daar houden we van. Mensen met een uitgesproken mening, helemaal top. Mensen die dwars durven liggen, ook top. Mensen met creatieve ideeën, fijn! Maar zoals altijd is het een dun lijntje tussen gek en geniaal. Kijk maar naar Volt. Ze hebben een uitgesproken en zeer eigen verkiezingsprogramma gepresenteerd, duimen omhoog daarvoor, maar het slaat ondertussen werkelijk waar helemaal nergens op.

Ten eerste even dit. Als je problemen wil oplossen, kan je niet doorgaan met hoe je het altijd deed. Blijf je hetzelfde doen, dan krijg je hetzelfde. Zo simpel is het. Als je knoflook, ui en tomaat in de pan flikkert met een beetje spaghetti, wordt dat niet ineens een stamppot boerenkool, hoe hard je ook roert en hoe erg je het ook probeert. Wil je toch stamppot boerenkool eten, dan moet je andere ingrediënten halen. Wat dat betreft is het niet raar dat Volt pleit voor 'grote systeemveranderingen die de crises oplossen'.

Doorgaan zoals de VVD de afgelopen jaren het land heeft bestuurd, is simpelweg geen optie. Er zijn zulke grote problemen ontstaan, ook moreel gezien, dat je niet kan verwachten van alle Stef Bosjes dat ze hun eigen puinhopen gaan oplossen. En dat geldt niet alleen voor de VVD, maar ook voor alle andere partijen die ervoor gezorgd hebben dat Den Haag een puinhoop is geworden. VVD, D66, CDA, maar ook bijvoorbeeld GroenLinks, PvdA en inmiddels óók BBB en BVNL maken zich schuldig aan dezelfde principes waardoor je nooit problemen kan oplossen in het land. Verdachtmakingen, grote beschuldigingen, weinig samenwerking en politieke spelletjes spelen via de media.

Dat Volt er nu voor kiest om het over een hele andere boeg te gooien, valt dus te prijzen. Maar wat ze willen gaat ver, heel erg ver. Volt wil een 'Verenigde Staten van Europa', met een eigen leger, een gezamenlijk klimaatbeleid, Europese belastingen en een Europese spreidingswet voor vluchtelingen. Ook wil Volt een verbod op korteafstandsvluchten, een verbod op privéjets en vervuilende fabrieken sluiten tot ze duurzaam zijn. Verder wordt het verboden om ongebruikte goederen te vernietigen. En stemrecht geldt als het aan Volt ligt voortaan vanaf 16 jaar. Alle pubers mogen straks lekker stoned het stemhokje in dus.

En zo gaat Nederland dus in de uitverkoop. Ze zeggen nog net niet dat ze de driekleur willen afschaffen, oranje in de ban willen doen, het Paleis op de Dam aan Albanië willen geven, Max Verstappen willen laten neutraliseren tot Italiaan, al onze stroopwafels en drop willen weggeven aan Letland en iedereen verplicht willen laten ontbijten met stokbroden en croissants. Het is allemaal leuk en creatief wat ze willen, ze denken in ieder geval beter na dan die degelijke deugneuzen van het CDA, maar Nederland in Brussel in de uitverkoop gooien zoals zij willen, gaat natuurlijk veel en veel te ver. Het is idealistisch geleuter voor in de kroeg na acht pils. Als verkiezingsprogramma kan je het nauwelijks serieus nemen.

Ja, er moeten grote problemen in Nederland worden opgelost. Ja, in de VVD kan je niet meer vertrouwen. Ja, in D66 en dat soort partijen ook niet. En inderdaad, PvdA/ GroenLinks wordt ook niks. BBB met Mona Keijzer blijft ook een grote vraag, maar zo bont als Volt het nu maakt, maken zij het in ieder geval niet. Volt zegt dat ze van alles willen voor een betere wereld, maar ze gaan veel te ver. Nederland kan je niet zomaar in de etalage zetten. En daarbij: laat de mensen vooral zelf lekker bepalen of ze naar Barcelona willen vliegen of niet

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.