Voorwaardelijke boete voor ex-FN'er om apenvergelijking
Buitenland

Voorwaardelijke boete voor ex-FN'er om apenvergelijking.

Oud-gemeenteraadskandidaat voor het Franse Front National Anne-Sophie Leclère is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 3.000 euro omdat ze voormalig minister van Justitie Christiane Taubira vergeleek met een aap.  

Het Franse Openbaar Ministerie had om twee maanden voorwaardelijke celstraf gevraagd, meldt Le Monde. Leclère deed haar uitspraken in een reportage van France 2. Daarin werd haar gevraagd te reageren op een fotomontage die ze eerder op Facebook had geplaatst, waar aan de ene kant een aapje en aan de andere kant de minister van Justitie te zien was. De begeleidende tekst was "achttien maanden oud" en "nu". 

Leclère noemde Taubira, geboren in Frans-Guyana, in de uitzending herhaaldelijk een "wilde". Ze zei ook: "Uiteindelijk zie ik haar liever in een boom dan in de regering". Het Front National gooide Leclère vervolgens uit de partij. De rechtbank oordeelde haar schuldig aan openbare belediging wegens de Facebookpost, maar was soepeler wat betreft de racistische teksten. De ex-politica wist namelijk niet dat de camera draaide.

Taubira trad af als minister omdat ze het niet eens was met een voorstel van president Hollande om Franse terroristen die een dubbele nationaliteit hebben, hun Franse nationaliteit te ontnemen. 

 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →