'Vorig jaar bijna 1 miljoen asielverzoeken in EU, stijging van 50%'

'Vorig jaar bijna 1 miljoen asielverzoeken in EU, stijging van 50%' 

22 februari 2023 - 11:57

Kom er maar bij! In Fort Europa zijn vorig jaar bijna 1 miljoen asielverzoeken ingediend, en dat is het hoogste aantal sinds 2016. Het betreft een stijging van 50 procent in vergelijking met een jaar eerder, zegt het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA).

In totaal gaat het om 966.000 asielaanvragen vorig jaar. Daarvan was ongeveer een kwart afkomstig van Syriërs (132.000) en Afghanen (129.000). Er waren ook relatief veel verzoeken ingediend door migranten uit Turkije, Venezuela, Colombia, Pakistan, Bangladesh en Georgië. Bijna 17.000 aanvragen zijn van Russen.

Onder de migranten zijn ook nog eens 43.000 minderjarigen die zonder familie zijn gekomen, het hoogste aantal sinds 2015. Daarover gesproken, er dreigt in maart een acuut tekort van 200 opvangplekken voor alleenreizende asielkinderen in ons landje. 

Oekraïense vluchtelingen worden overigens nauwelijks meegeteld omdat ze onder een aparte regeling vallen. Daarmee kunnen ze sinds maart vorig jaar na registratie automatisch in de EU blijven. Het gaat om circa 4 miljoen mensen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml