Vrienden kies je niet op kleur

Vrienden kies je niet op kleur 

13 juni 2020 - 12:56

Ik heb geen zwarte mensen in mijn vriendenkring.

There, I said it.

Niet dat het de framers zal verbazen, in hun optiek ben ik altijd al een racist geweest. En discrimineer ik. Bovendien stond ik niet bij de demo’s dus ja, zeg het maar Umar, #BLM??

Is er iemand in Nederland die ooit het tegendeel beweerd heeft? Heb ik ergens een lynchpartij gemist? Inmiddels ben je al racist als je geen kleurtje of etnische afkomst hebt. Moet niet gekker worden. Black lives doen er in Nederland net zo veel toe als blanke lives; vrienden kies je niet op kleur. Anno 2020 moet je niet alleen anderhalve meter afstand tot iedereen houden maar óók je vriendenkring als dubbel kwartet samenstellen. Zonder Mocro, Turk, Suri, Aziaat of afgeleiden ervan op je verjaardagspartijtje, ben je een discutabel persoon of werk je bij de Publieke Omroep. Daar hebben ze vrijstelling, zolang ze op radio en tv maar verontwaardigd doen en anderen de maat nemen. Gaat ze prima af, hoewel ik nog niemand heb horen vragen of afstand houden tot een #BL geen racisme is? Nee, leven in Coronatijd is er niet makkelijker op geworden en als het aan de MinPres en zijn collega’s ligt, blijft het nog wel een tijdje ingewikkeld.

MinPres, Hugo, Jaap en z’n mensen en Grapperhaus ook: zó bang voor de publieke opinie, zó bang om openlijk niet te deugen en vooral zó bang voor die verkiezingen in maart 2021. De vraag is niet wanneer maar wie Jerry Airfryer tot campagneleider benoemt. De tegenpartij haalt Akwasi erbij. Allebei mannen, dus Syl zal wel die ándere vrouwelijke lijsttrekker worden en een gooi naar een hoger inkomen doen. Zo ziet racisme en discriminatie in Nederland eruit: zó bang zijn om geframed te worden dat het rariteitenkabinet een stem krijgt.

Ik heb geen zwarte mensen in mijn vriendenkring; ook op de rest van diversiteit scoor ik slecht. Mijn vrienden zijn me lief. Ik ben hun niet blanke, niet blauwogige, niet uit de Nederlandse klei getrokken vriendin. We lachen en huilen samen, eten en drinken samen, al dan niet op de door mij genegeerde en verfoeide anderhalve meter afstand. We spelen geen kwartet, we zijn vrienden. Framers gonna frame, haters gonna hate. In Rotterdam zeggen we dan: tief een lekker end op.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.