Vrijwillige ouderbijdrage mag geen kind-weigerobstakel vormen
Binnenland

Vrijwillige ouderbijdrage mag geen kind-weigerobstakel vormen.

We zijn het eigenlijk niet zo vaak eens met initiatief-voorstellen van GroenLinks en SP, maar dees kan ons wel bekoren. Beide partijen maken zich hard voor het afschaffen van het weigerbeleid dat scholen soms hanteren wanneer ouders niet voldaan hebben aan de vrijwillige ouderbijdrage.

Het is eigenlijk heel simpel dames en heren, appels en peren. Het woord vrijwillig zegt voldoende. De definitie van vrijwillig is: niet door anderen verplicht, uit vrije wil.

Hoe kan het dan in godsnaam bestaan dat scholen kinderen weigert van kerstdiners en buitenschoolse activiteiten wier ouders de, nogmaals, vrijwillige ouderbijdrage (variërend van tientallen tot honderden euro's) niet hebben betaald omdat zij het geld er niet voor hebben?

Anders gezegd: hoe kan een onderwijsinstituut het over het hart verkrijgen een scholiertje een keiharde NEE te verkopen wanneer klasgenootjes een dagje plezier gaan beleven? Wat is dan nog de waarde van het woord vrijwillig?

Die vraag is makkelijk te beantwoorden. Ondanks dat het dus een vrijwillige bijdrage betreft, hebben scholen simpelweg de mogelijkheid kroost uit te sluiten. Dat dat totaal niet met elkaar in verhouding staat is weer wat anders.

Goed, GroenLinks en SP trekken dus samen ten strijde om hier een eind aan te maken. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →