Vrouw loopt leverkanker op, want testuitslag 11 jaar lang niet opgemerkt

Vrouw loopt leverkanker op, want testuitslag 11 jaar lang niet opgemerkt 

01 december 2022 - 11:29

Een vrouw uit Ospel heeft door een blunder van het Sint Jans Gasthuis in Weert leverkanker opgelopen. Ze werd ongeneeslijk ziek nadat een testuitslag elf jaar lang niet werd opgemerkt. Ze krijgt nu 125K aan smartengeld, ze heeft alleen niet zo lang te leven meer. 

Wat was er allemaal gebeurd? De vrouw is in de zomer van 2010 onderzocht in ziekenhuis in Weert, waarbij bloedonderzoek is gedaan en een echo is gemaakt van haar bovenbuik. Daaruit bleek dat de ze het hepatitis C-virus had opgelopen, dat uiteinelijk tot leverontsteking leidt. 

Die informatie is vervolgens aan het elektronisch patiëntendossier van de vrouw toegevoegd, maar zonder haar op de hoogte te stellen. In 2020 werd de vrouw door haar huisarts opnieuw naar het ziekenhuis verwezen na nieuwe klachten. Een andere internist stelde in februari 2021, elf jaar na het eerste bloedonderzoek, levercirrose en ongeneeslijke leverkanker vast.

Toen ging ook het belletje rinkelen dat is ontdekt dat al elf jaar eerder sprake was van een positieve hepatitis C-uitslag. Volgens de rechtbank is het hoogstwaarschijnlijk dat de onbehandelde hepatitis C tot de ongeneeslijke leverziekte heeft geleid. Bij tijdige behandeling had de vrouw genezen kunnen worden.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml