Nikab niet gewenst op Utrechtse scholen
Binnenland

Nikab niet gewenst op Utrechtse scholen.

In de Utrechtse wijk Overvecht zijn op scholen al twee incidenten geweest met vrouwen die een nikab droegen. Een van de gesluierde dames werd van het schoolplein gestuurd. 

Het eerste incident vond plaats in april. Een moeder droeg het islamitische kledingstuk toen ze haar kind op kwam halen van de Marcusschool. De vrouw werd dringend verzocht het schoolplein te verlaten.

Schoolregels

Dat de dame een nikab droeg was namelijk tegen de schoolregels, zegt de voorzitter van het College van Bestuur van de Katholieke Scholenstichting Utrecht, Jan van der Klis, tegen het AD: "Voor goed onderwijs is van essentieel belang dat leraren en leerlingen en ouders of verzorgers goed met elkaar kunnen communiceren; verbaal en non-verbaal. Het dragen van gelaatsbedekkende kleding verhindert dat."

Gemengd

Twee weken geleden was het weer raak toen een vrouw in nikab haar vierjarige kind kwam inschrijven aan een van de locaties van OBS Overvecht. Fun fact: haar man liet weten dat hij niet wilde dat zijn kind in een gemengde klas geplaatst zou worden. "Als openbare school hebben wij respect voor verschillende achtergronden en levensovertuigingen. Gezichtsbedekkende kleding is in de school echter niet toegestaan, want voor het onderwijs is het belangrijk dat we elkaars gezicht kunnen zien", vertelt schooldirecteur Marije Wassenaar. 

De Tweede Kamer kijkt binnenkort naar het wetsvoorstel van minister Plasterk om de gezichtsverhullende sluiers te verbieden. Actiegroep 'Blijf van mijn Niqaab af' is een petitie gestart.

Alle artikelen geladen. Overzicht →