Vrouw schiet drie mensen neer op hoofdkantoor YouTube
Buitenland

Vrouw schiet drie mensen neer op hoofdkantoor YouTube.

Chaos gisteren bij het hoofdkantoor van videoplatform YouTube in San Bruno, vlakbij San Francisco. De 39-jarige Nasim Aghdam uit San Diego betrad rond lunchtijd het terrein, waar zo'n 1.700 mensen werken, en begon om zich heen te schieten. Vier personen raakten gewond, van wie er één zwaar.

Amerikaanse media suggereren dat de aanleiding van de shooting gezocht moet worden in huiselijk geweld. De 36-jarige vriend van Aghdam, die voor zijn leven vecht in het ziekenhuis, was dan ook het beoogde doelwit. De andere neergeschoten mensen zouden 'per ongeluk' slachtoffer geworden zijn.

Toch trekt de politie ook een internetprofiel na met dezelfde naam van de schutter. Hier wordt kritiek geuit op YouTube, dat bepaalde video's meer aandacht zou geven en daarmee de groei van een kanaal zelf in handen zou hebben.

Lijkt erop dat Aghdam en YouTube al een tijd met elkaar in de clinch lagen. Waarom huiselijk geweld dan aangevoerd wordt door Amerikaanse media is een raadsel. Aghdam, een vega-gekkie die in haar overtuigingen bijzonder ver ging, voelde zich gediscrimineerd door YouTube omdat het materiaal in haar video's soms niet door de filters kwam.

Het motief van de dader zal men in ieder geval niet uit haar mond vernemen, de Iraniër besloot kort na de schietpartij zichzelf van het leven te beroven.

Alle artikelen geladen. Overzicht →