'Vrouwen, ouderen en migranten: ga eens (meer) werken'

'Vrouwen, ouderen en migranten: ga eens (meer) werken' 

13 april 2021 - 11:09

Er dient een plan te worden gemaakt om groepen die momenteel nog relatief weinig vertegenwoordigd zijn op de arbeidsmarkt, meer te laten werken. We hebben het dan vooral over vrouwen, ouderen en migrantengroepen. Doen we dat niet, dan gaat het helemaal fout in 2050.

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) heeft voor de nabije toekomst berekend dat welk scenario je er ook bij pakt, er dan een stuk meer 80-plussers zullen zijn, terwijl er naar verhouding minder mensen werken. Je krijgt dan een kleinere beroepsbevolking die meer centjes aan premies moet ophoesten.

Gevolg is dan natuurlijk dat de druk op de zorg, het pensioenstelsel, en alle andere voorzieningen die er nu nog zijn, dan nog meer onder druk komen te staan. En dat willen we niet, want wij op de redactie willen ook rustig van onze oude dag kunnen genieten, en u vast ook.

"We moeten ons realiseren dat je de krimp alleen kunt voorkomen door hogere arbeidsmigratie, ouderen langer te laten doorwerken en vrouwen meer te laten werken. Het gaat in discussies vaak maar om één van deze zaken, maar de crux van ons rapport is dat ze alle drie van essentieel belang zijn", zegt Helga de Valk van NIDI in het NOS Radio 1 Journaal.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.