Vrouwen planden aanslag op Gare de Lyon
Buitenland

Vrouwen planden aanslag op Gare de Lyon.

De drie vrouwen die gisteren in Boussy-Saint-Antoine ten zuiden van Parijs werden aangehouden, wilden een aanslag plegen op het treinstation Gare de Lyon in de Franse hoofdstad. De vondst van een auto met daarin zes gevulde en een lege gascilinder leidde tot de aanhoudingen.

De Peugeot 607 met de glasflessen werd gevonden op de Quai de Montebello tegenover de Notre-Dame, aan de overzijde van de Seine, aldus een bron bij de Franse politie vrijdag. De vrouwen hebben verklaard dat ze banden hebben met Islamitische Staat. Ze zouden zich met de auto hebben willen opblazen. Behalve het station wilden ze ook Franse politiemannen aanvallen.

Tijdens de aanhouding van de drie, na een tip van de geheime dienst, werd een van de vrouwen door een politiekogel in een been geraakt toen ze een mes trok. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve noemde de drie "geradicaliseerd, fanatiek en naar alle waarschijnlijkheid bezig met het beramen van een gewelddaad op korte termijn". De vrouwen zijn 19, 23 en 39 jaar.

Geradicaliseerde dochter

De Peugeot bleek eigendom van een man die op een lijst staat met potentiële terroristen. Die man meldde zich echter zondag al bij de politie met de mededeling dat zijn negentienjarige geradicaliseerde dochter zijn auto had meegenomen. Deze jonge vrouw behoort tot de arrestanten. Zij is ook degene die door een politiekogel werd getroffen.

Eerdere arrestaties

Behalve de drie vrouwen werden in verband met de zaak eerder al twee broers en hun vriendinnen aangehouden. Voor zover bekend zit dit viertal nog vast.

Alle artikelen geladen. Overzicht →