Vrouwenrechtenbureau: 'Facebook discrimineert met vacatures'

Vrouwenrechtenbureau: 'Facebook discrimineert met vacatures' 

12 juni 2023 - 10:20

Joh, wij wisten niet dat Facebook alleen maar advertenties toont die gebaseerd zijn op gegevens van de gebruiker en dat daar een heel algoritme achterzit. Wie dat ook niet weet, is blijkbaar Bureau Clara Wichmann, dat opkomt voor de rechten van vrouwen. Dat bureau is geschokt omdat het sociale mediabedrijf zou discrimineren met vacatures.

Bureau Clara Wichmann en de internationale organisatie Global Witness lieten in 2022 en 2023 advertenties voor vacatures plaatsen. Daarin werden onder meer elektriciens, kappers, basisschoolleerkrachten, monteurs, receptionisten, schilders, koks, koeriers en pakketbezorgers gezocht. Volgens Clara Wichmann waren de advertenties genderneutraal opgeschreven (een belangrijke voorwaarde vandaag de dag).

Maar nu komt het schandalige: de advertentie voor een baan als receptionist verscheen in de tijdlijn van bijna 7700 vrouwen en iets meer dan 200 mannen. Vrouwen kregen ook buitengewoon vaak de vacatures voor leerkracht en kapper te zien. De vacatures voor bijvoorbeeld een elektricien, schilder en chef-kok werden juist weer bijna alleen aan mannen getoond. Zo liet Facebook een vacature voor een monteur zien aan ruim 6900 mannen en minder dan 300 vrouwen.

Kan natuurlijk niet hè? Clara Wichmann noemt dat genderselectief: vrouwen zien vacatures voor 'vrouwenberoepen' en mannen die voor 'mannenberoepen'. Zou komt er nooit gelijkheid in de wereld. Clara Wichmann dient daarom een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Ook stapt de organisatie naar de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml