Vrouwtjesbeer gebruikt 'menselijk schild'
Tech

Vrouwtjesbeer gebruikt 'menselijk schild'.

Moordlustige buien die mannetjesberen krijgen gedurende het paarseizoen drijven vrouwelijke beren in Scandinavië tot het tijdelijk opzoeken van de menselijke leefomgeving, zo verklaren wetenschappers vandaag. De viervoetige dames gebruiken Homo sapiens als schild om hun kwetsbare jongen tegen hitsige soortgenoten te beschermen. 

De vrouwtjes van de Europese bruine beer (Ursus arctos arctoszouden hun eigen angsten voor mensen namelijk overwonnen hebben, terwijl mannetjesberen nog wel een flink blokje omlopen voor de tweevoeters. 

"In het algemeen vermijden beren gebieden dicht bij mensen", aldus de Noorse wetenschapper Sam Steyaert. Na het paarseizoen passen de vrouwtjes - met jonkies - hun gedrag echter aan en vermijden ze mensen, door wie ze gedurende een bepaalde periode bejaagd worden. Volgens Steyaert is vanuit evolutionaire optiek het opzoeken van Scandinaviërs voor de dames verstandiger dan matten met een aanvaller, schrijft de Zweedse Local

De mannetjes plegen infanticide om de vrouwtjes weer in oestrus te krijgen. Zolang zij hun jonkies zogen komt de eisprong namelijk niet op gang. Dit betekent dat de heren niet 18 tot 30 maanden hoeven te wachten op een kans om van bil te gaan (totdat het zogen voorbij is), maar slechts enkele dagen. 

Het onderzoek naar de beren vond plaats sinds 2005. Met gps-technologie werden ze gemonitord. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →