Vuurwerk rond jaarwisseling: 'Tien miljoen euro aan schade'

Vuurwerk rond jaarwisseling: 'Tien miljoen euro aan schade' 

04 januari 2022 - 10:50

Iedereen is 'lekker' bezig geweest rond de jaarwisseling en zodoende is er naar goed Hollands gebruik weer voor miljoenen euro's aan schade aan auto's en woningen geleden: tien miljoen om precies te zijn, zegt het Verbond van Verzekeraars.

Het gaat hier overigens om schade voor particulieren, schade tijdens de jaarwisseling op openbare plekken zoals bijvoorbeeld bushokjes is hierbij niet meegenomen. Vorig jaar was de nieuwsjaarsnacht goed voor 8,5 miljoen euro aan schade. Toen gold ook een vuurwerkverbod. Het jaar daarvoor ging het om 14 miljoen euro.

Volgens verzekeraars is de schade van deze nieuwjaarsnacht vergelijkbaar met een ‘normale’ oud en nieuw, als er geen vuurwerkverbod geldt of coronamaatregelen. Bij een normale jaarwisseling ligt de particuliere schade tussen de 10 en 15 miljoen, aldus de verzekerkaarsbond. "Door de zachte weersomstandigheden waren er afgelopen jaarwisseling veel mensen op de been, daarbij is meer (illegaal) vuurwerk afgestoken dan vorig jaar toen er ook sprake was van een verbod" aldus directeur van de bond Richard Weurding.

GroenLinks en Partij voor de Dieren: Kap er eens mee

Een goede reden voor zowel GroenLinks als Partij voor de Dieren om weer eens van zich te laten horen. Als het aan hen ligt, mogen consumenten vanaf de eerstvolgende jaarwisseling alleen nog het allerlichtste vuurwerk afsteken, zoals sterretjes en knalerwtjes. Dat staat in een aangescherpt wetsvoorstel dat de partijen binnenkort indienen bij de Tweede Kamer.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml