'Vuurwerkramp Enschede één grote doofpotaffaire'
Binnenland

'Vuurwerkramp Enschede één grote doofpotaffaire'.

De vuurwerkramp in Enschede in mei 2000. Inmiddels al een tijdje geleden maar vandaag komt klokkenluider Paul van Buitenen met een nieuw rapport vol schokkende details naar buiten.

Even voor de jeugd onder ons: bij de vuurwerkramp ontplofte een loods vol met opgeslagen vuurwerk die midden in een woonwijk in Enschede stond. De hele wijk werd zo beetje weggevaagd, 23 mensen vonden de dood en nog eens 1.000 raakten gewond.

Ene André de Vries werd opgepakt en veroordeeld voor brandstichting, maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken. Wat blijkt nu: het Openbaar Ministerie zou een dubieuze rol gespeeld hebben.

De overheid wist namelijk dondersgoed dat het niet slim was om vuurwerk op te slaan in een woonwijk. Naast iets als gezond verstand was in 1991 iets vergelijkbaars gebeurd in Culemborg. Ondanks de 'les' die de overheid toen geleerd had gebeurde in Enschede dus exact hetzelfde.

In plaats van het boetekleed aan te trekken, probeerde het OM om de aandacht bij de rol van de overheid weg te trekken. Verdachte De Vries werd zogenaamd 'herkend' op een compositietekening, maar die tekening zou pas drie dagen na de melding hiervan gemaakt zijn. Toen in 2012 dit opnieuw onderzocht werd, eiste de baas van het OM dat precies dezelfde rechercheurs de zaak zouden overdoen.

Kortom, bijzonder schokkend allemaal. Als dit waar is tenminste. Van Buitenen - ingeschakeld door een van de rechercheurs destijds - wordt in elk geval uiterst serieus genomen en mag vandaag tekst en uitleg geven in de Tweede Kamer, meldt De Telegraaf. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →