VVD hekelt voorrang allochtonen bij politie
Binnenland

VVD hekelt voorrang allochtonen bij politie.

De VVD wil af van een voorrangsregeling die de politie momenteel toetst in de selectieprocedure om meer allochtone agenten in het korps te krijgen.

De pilot houdt in dat sollicitanten met een "dubbele culturele achtergrond en kennis of ervaring met andere culturen" die in eerste instantie niet door de selectie komen een trainingsprogramma aangeboden krijgen. Dat omvat tien weken bijspijkeren op bijvoorbeeld het gebied van taal, weet De Telegraaf. Daarna kunnen ze een tweede poging wagen om de politietest te halen.

Oneerlijk of noodzaak?

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen wil een einde maken aan de proef. "Alleen sollicitanten met een multiculturele achtergrond op kosten van de samenleving een herkansing geven, heet meten met twee maten", aldus Tellegen. Ook zet hij zijn vraagtekens bij de kwaliteitsbewaking als toekomstige agenten een bijspijkerprogramma nodig hebben.

Partijgenoot en minister Veiligheid en Justitie Ard van der Steur werpt echter op dat elke sollicitant uiteindelijk dezelfde test moet doen. Ook vindt hij het niet problematisch dat de bijspijkercursus slechts voor één groep in het leven is geroepen."We hebben echt een diverser korps nodig," verklaart Van der Steur. "Als u en ik in een auto in de Schilderswijk gaan zitten en we doen alsof we niet van de politie zijn, gelooft niemand dat daar."

Alle artikelen geladen. Overzicht →