VVD: shariahuwelijken strenger aanpakken
Binnenland

VVD: shariahuwelijken strenger aanpakken.

Gehuwden en getuigen van shariahuwelijken moeten strafbaar worden gesteld, vindt de VVD. Ook Imams die de huwelijken sluiten, moeten volgens de partij harder worden aangepakt. 

Het sluiten van een shariahuwelijk gaat nu nog te makkelijk, vindt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Op internet zouden zonder moeite meerdere Imams te vinden zijn die zo'n huwelijk wil afsluiten. 

"Dit is geen anti-islamverhaal”, aldus de VVD-er tegen De Telegraaf. "Dit is pro-vrouw en juist voor moslima’s. Door dit soort huwelijken worden de vrijheden waar hier hard voor geknokt is, weggenomen. Dat mogen we niet toestaan."

Er is al een wet die het verbiedt om een religieus huwelijk af te sluiten, zonder daarbij voor de wet te trouwen. De handhaving hiervan moet volgens Van Wijngaarden echter "echt veel beter". 

De getuigen, gehuwden én de Imam moeten volgens hem strafbaar worden. Die laatste zou een boete van maximaal 20.500 moeten kunnen krijgen en een celstraf van 7 maanden bij herhaling. Als er sprake is van dwang, zijn de getuigen en gehuwden volgens hem niet strafbaar. 

Ook wil de VVD-er een digitaal aangifteproces, een hulplijn en een 'unit' die slachtoffers van huwelijksdwang in het buitenland kan helpen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →