VVD steunt (toch) asielwet

VVD steunt (toch) asielwet 

08 november 2022 - 15:09

Voor wie op een kabinetscrisis had gehoopt, helaas: de VVD-fractie heeft na een "pittig overleg" met premier Mark Rutte besloten toch de "spreidingswet" (of asielwet, of dwangwet) te steunen, als we de VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans moeten geloven.

Premier Rutte werd vandaag opgetrommeld om de fractie bij te praten, die verdeeld is over de asielwet. Daarmee worden gemeenten verplicht asielzoekers op te vangen. De wet is een initiatief van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel), wat het dossier nog gevoeliger maakt voor de liberalen.

Volgens Rutte was het "een goede en indringende vergadering en heb ik vooral geluisterd. De discussie ging niet eens zozeer over de spreidingswet, maar over hoge aantallen van de asielinstroom. Ik ga ermee aan de slag, want de instroom is te hoog", aldus Rutte. "Daar gaan we stap voor stap aan werken. De sfeer was uitstekend."

Met het akkoord van de liberalen is een vertrouwenscrisis in de coalitie afgewend. Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei dat de coalitie "echt een probleem" zou hebben als de VVD-fractie zich zou blijven verzetten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml