VVD zegt dikke doei tegen Haagse coalitie na gesprek over Richard de Mos

VVD zegt dikke doei tegen Haagse coalitie na gesprek over Richard de Mos 

30 juni 2023 - 09:55

Wij wisten niet dat ze nog bestonden: VVD'ers met een rechte rug! Maar het kan dus wél! De VVD zegt de coalitiegenoten in Den Haag (de gemeenteraad, niet de Kamer) vaarwel en trekt de stekker eruit na een ingelaste vergadering over hoe toch om te gaan met de partij Hart voor Den Haag van Richard de Mos.

Hoe de Haagse gemeenteraad om zou moeten gaan met Richard de Mos is op zich niet zo'n moeilijke vraag. Als grootste partij (9 zetels) zou in een normale democratische staat Hart voor Den Haag toch mee moeten besturen nu Richard de Mos (en Rachid Guernaoui) zijn vrijgesproken in de belachelijke heksenjacht vermomd als corruptiezaak die het Openbaar Ministerie had aangespannen. De VVD wilde die wens van Hart voor Den Haag honoreren en D66 ook nog wel, maar GroenLinks en PvdA (goh, wat verrassend) niet.

Zoals jullie weten sprak de rechtbank van Den Haag Richard de Mos en zes medeverdachten vrij in de corruptiezaak die tegen hem was aangespannen. En het was niet zomaar vrijspraak. De rechter liet niets heel van de verdenkingen dat De Mos corrupt zou zijn en als wethouder van Den Haag deel zou uitmaken van een criminele organisatie. Ook hekelde het de werkwijze van het OM. Hart voor Den Haag - de partij was uit de coalitie gegooid vanwege de verdenkingen - vond daarom dat het nu best weer mee kon besturen.

Maar ja, in plaats van de eigen knopen te tellen en een ruimhartige mea culpa richting De Mos en de andere verdachten, gaat het OM doodleuk in hoger beroep. Als een keiharde trap na. En dus zien PvdA en GroenLinks hun kans schoon om De Mos uit te blijven sluiten. In het ingelaste debat zeiden ze dat ze best gesprekken willen voeren, maar dat ze tegen samenwerking zijn en blijven. Toen ze niet van mening veranderden, kondigde de VVD aan dat de partij de stekker uit de coalitie trekt.

Zo kunnen er dus binnenkort weer gesprekken gevoerd worden over een nieuw college. Dit biedt uiteraard wel weer alle kansen voor Richard de Mos, hij zegt dan ook dat hij vandaag  de eerste telefoontjes gaat doen met andere fractievoorzitters. Hij hoopt dat Den Haag voor het einde van het reces een nieuw college heeft.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml