Waakhond: 'Overheid, kap met opslaan vliegprivé burgers'

Waakhond: 'Overheid, kap met opslaan vliegprivé burgers'  

21 februari 2023 - 11:06

Trap er niet in mensen! Bent u vijf jaar geleden (ja voor corona uiteraard) een keertje met het vliegtuig een weekend naar Berlijn geweest, all-inclusive naar Egypte gegaan, cultuur gesnoven in China of wezen hiken in Noorwegen? Dan weet de overheid daar alles van.

Onze overheid verzamelt namelijk de reisdetails van alle luchtvaartpassagiers en houdt die jarenlang bij in een database. En dat mag niet. De overheid dient dan ook onmiddellijk te stoppen met deze grootschalige verwerking van gegevens van vliegtuigpassagiers, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de toezichthouder voor privacy.

De gegevens zijn officieel bedoeld om terroristen en zware criminelen te kunnen volgen, maar volgens de AP verzamelt de overheid ook de informatie van "zeer veel mensen die niet bij de groep horen waarvoor de database eigenlijk is bedoeld". 

De Autoriteit wil dat de minister het verzamelen van gegevens beperkt "tot alleen die verwerkingen die noodzakelijk en evenredig zijn voor de bestrijding van terrorisme en ernstige criminaliteit". Binnen veertien dagen moet minister Dilan Yeşilgöz tekst en uitleg geven hoe ze dat gaat doen.

Leuk, maar gaat er echt iets veranderen? Nee, natuurlijk niet!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml