Waar blijft links in deze crisis?

Waar blijft links in deze crisis? 

28 oktober 2021 - 13:21

Waar blijft links in deze crisis? Deze week bespreken Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman in de podcast OP Z'N KOP! deze vraag met Martijntje Smits, techniekfilosoof en wetenschapper. Smits is een zeer actief GroenLinks-lid en is het boegbeeld van Corona-kritisch links, dat zich - naar haar mening - meer moet gaan uitspreken in de discussie. Aanstaande vrijdag gaat ze daarom in gesprek met GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

Volgens Smits is haar partij niet meer zo kritisch op het regeringsbeleid als vroeger, terwijl dit wel nodig is. Maar het is ook weer niet zo dat links helemaal niks doet. Alleen lijkt het door framing bij demonstraties, bijvoorbeeld op het Museumplein, er op alsof daar alleen maar rechtse mensen en wappies staan: "Daar ben ik ook boos over."

Om een breder geluid te laten horen is daarom het collectief De Vierde Golf opgericht. Het bestaat uit een groep mensen uit verschillende linkse partijen, maar ook ic-artsen, virologen, oud-politici, schrijvers en ambtenaren. "Onze voornaamste boodschap is dat er een pandemie bestendige-democratie moet komen. Dus niet de grondrechten van mensen afpakken met een QR-pas, maar naar een systeem gaan dat de crisis kan opvangen." 

Zwagerman is benieuwd wat zij allemaal hoort van die specialisten uit het collectief. Smits vertelt dat er artsen zijn die zich niet herkennen in de bewering van Hugo de Jonge, dat de ziekenhuizen momenteel vooral vol liggen met patiënten die niet gevaccineerd zijn. Zij zouden zich alleen niet durven uit te spreken, uit angst dat ze gecanceld worden. "Dat is toch raar?", aldus Rick van Velthuysen.

Luister hier naar de nieuwe aflevering van OP Z'N KOP!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml