Terug
Waar moeten die duizenden windmolens en zonnepanelen voor het Klimaatakkoord komen te staan?

Waar moeten die duizenden windmolens en zonnepanelen voor het Klimaatakkoord komen te staan? 

26 oktober 2020 - 11:00

Windmolens en zonnepanelen: ze moeten er komen om ons door de energietransitie te krijgen. Uit landsbelang, maar het zorgt ook voor weerstand van de omwonenden, die liever geen turbines in de achtertuin hebben staan. Hofbar besteedt vaak aandacht aan dit onderwerp. In dit artikel lees je waar alles gepland staat.

Met wind- en zonne-energie moeten we de klimaatdoelen halen die in het Klimaatakkoord van Parijs zijn ondertekend: in 2050 moet de CO2-uitstoot vrijwel nul zijn. Urgenda heeft een ambitieuze visie opgesteld waarin Nederland 100 procent gebruik maakt van duurzame energie. Daarvoor zijn 2.750 windmolens op land en 3.750 op zee voor nodig. Door technieken die alsmaar beter worden, liggen de schattingen voor 2050 nogal uiteen. Tussen de 2.000 en 4.250 op land, en tussen de 3.750 en 9.500 op zee.

Maar waar moeten die windmolens op land dan allemaal komen te staan? Dat wordt geregeld in de Regionale Energie Strategie (RES). Nederland telt dertig energieregio’s, waar regionaal wordt gekeken naar de beste plekken voor de windmolens en zonneparken. De omwonenden hebben hier ook inspraak in, maar dat gaat niet altijd naar wens.

In de uitzending van De Hofbar is te zien dat de bouwvan windpark De Drentse Monden zelfs leidde tot een kort geding.  In Zeewolde worden de windturbines gebruikt om een datacenter te voorzien van stroom, en de huishoudens krijgen niks. Het windpark in de Wieringermeerpolder zou meer dan 300.000 huishoudens voorzien van groene stroom, maar de praktijk is minder rooskleurig door subsidiegesjoemel en verbroken beloftes.

RTL Nieuws stelde een kaart samen waarin plannen van de RES voor groene stroom staan. Het ene plan is concreter dan de ander, het is work is progress.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers