Waarom ik Richard de Mos geloof

Waarom ik Richard de Mos geloof 

01 november 2019 - 10:53

Full disclosure: ik ben lid van Hart voor Den Haag-Groep De Mos. En vandaag presenteer ik de avond waar Richard de Mos - voor het eerst sinds zijn aftreden als wethouder - in gesprek gaat met het publiek.

Ik werd lid van Groep De Mos (inmiddels omgedoopt naar Hart voor Den Haag-Groep De Mos) in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar. Richard de Mos had zich in de jaren daarvoor bewezen als een gedreven en oprechte politicus. Iemand die zijn oren niet laat hangen naar een landelijke partijtop, maar zich met hart en ziel wil inzetten voor Den Haag. Zijn actiepunten - meer vrijheid voor lokale ondernemers, geen onzinnige pestmaatregelen tegen autoverkeer - spraken me bovendien aan.

Ik was dan ook blij toen Groep De Mos met acht zetels de grootste partij werd en plaatsnam in het college: eindelijk had Den Haag een college met een lokale partij van rechtse snit. De Mos was al snel veruit de populairste (en bekendste) wethouder van de stad. Waar andere bestuurders in het Haagse “IJspaleis” - het stadhuis - wat stijfjes en elitair overkwamen, bracht de volkse uitstraling van De Mos de politiek dichterbij de burger.

Totdat de politie op 1 oktober invallen deed bij De Mos en zijn partijgenoot, wethouder Rachid Guernaoui. Ze worden ervan verdacht betalingen te hebben ontvangen in ruil voor het verstrekken van vergunningen aan horecaondernemers, en zouden hun ambtsgeheim hebben geschonden. Niet veel later werd een motie van wantrouwen aangenomen waardoor De Mos en Guernaoui definitief moesten aftreden als wethouders en hun partij veroordeeld werd tot de oppositie.

Sindsdien heb ik meermaals de vraag gekregen waarom ik toch lid bleef van die partij. En, eerlijk is eerlijk, zelf heb ik ook wel even getwijfeld. De politie doet toch niet zomaar een inval? Het optreden van De Mos bij Pauw nam alle twijfel weg. Daar zat een oprechte man. Niet iemand die zijn eigen straatje probeert schoon te vegen terwijl hij eigenlijk weet dat hij fout zit, maar iemand die overtuigd is van zijn onschuld.

De Mos wijst er terecht op dat de vergunningen waar nu zoveel gedoe over is, zijn verstrekt door de burgemeester. Met goedkeuring van het college. Bovendien was zijn partij altijd al voorstander van soepelere horecaregels. En, ook belangrijk: er waren vijf nachtvergunningen aangevraagd en er zijn er vijf verleend. Niemand is dus benadeeld.

Helaas kan het nog lang duren voordat de naam van De Mos en zijn partijgenoten wordt gezuiverd: het onderzoek van het OM duurt naar verwachting nog twee jaar. Dan pas wordt besloten of De Mos überhaupt wordt vervolgd. En als er vervolging wordt ingesteld, duurt het ook nog wel even voordat de rechter zich erover kan buigen.

In de tussentijd staan Richard de Mos en zijn partij feitelijk buitenspel, puur op basis van een verdenking. Het college van VVD, D66 en GroenLinks gaat door met PvdA en CDA in plaats van Hart voor Den Haag. De kartelpartijen hebben het dus prima voor elkaar. Maar of de kiezer dat pikt? Ik denk dat het politieke establishment nog van een koude kermis thuis zal komen. Ik stem de volgende keer in elk geval gewoon weer op De Mos.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.