Waarom is het geluid op radio tegenwoordig zo beroerd?

Waarom is het geluid op radio tegenwoordig zo beroerd? 

30 september 2021 - 11:53

Het lijkt erop dat radiostations tegenwoordig de muziek zo extreem filteren en comprimeren dat al het gevoel eruit verdwijnt. En dat is zo zonde! Muziekliefhebber Gert-Jan de Vries dacht na het luisteren van oude opnames uit de jaren 70 en 80 eerst dat het aan hem lag, maar nadat hij van Frits Spits eenzelfde vaststelling hoort start hij een serieus onderzoek. 

Want: er luisteren vandaag de dag zo'n dertien miljoen mensen naar de radio, waarom klinkt het geluid op de radio dan tegenwoordig zo beroerd? In de podcastserie 'Keihard de Beste' probeert hij daar samen met experts uit de muziek- en radiowereld een antwoord op te vinden.

Hij begint zijn verhaal bij de geschiedenis van opnametechnieken en praat samen met Godfried van Run (de ongekroonde voice-over koning) over het vervormen van geluid bij het opnemen. Daar waren drie technieken voor: compressie, limiting en clipping. De eerste twee waren belangrijk om technische redenen: om muzikanten (die soms harder, dan weer zachter zongen) in bedwang te houden en om storingen te voorkomen. 

Over de podcast

In de 7-delige podcastserie ‘Keihard de Beste’ (NPO Radio 2) bespreekt Gert-Jan de Vries samen met experts uit de muziek- en radiowereld het veranderende geluid van de radio. 

Gert-Jan de Vries is 30 jaar werkzaam voor de landelijke radio en tv. Hij is muziekliefhebber en fanatiek radio- en podcastluisteraar. In 2018 werd hij genomineerd voor de International Emmy Award Nominee in de categorie tv-documentaire. De podcast ‘Keihard de Beste’ is vanaf vandaag te beluisteren via NPORadio2.nl in de bekende podcastapps. Elke aflevering duurt 20 minuten. 

Beluister hier de eerste 5 afleveringen!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml