WADA schorst dopinglaboratorium in Rio
Sport

WADA schorst dopinglaboratorium in Rio.

Zes weken voor het begin van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft het mondiale antidopingbureau WADA het dopinglaboratorium van Braziliƫ in Rio de Janeiro geschorst. De accreditatie is afgenomen omdat de organisatie volgens het WADA niet voldoet aan de internationale normen.

De Braziliaanse autoriteiten kunnen binnen drie weken beroep aantekenen tegen het besluit van het WADA bij het internationaal sporttribunaal in Lausanne (CAS). "In de tussentijd zal het WADA nauw samenwerken met het laboratorium in Rio om het geconstateerde probleem op te lossen", liet algemeen directeur Olivier Niggli vandaag weten.

Het dopinglaboratorium in Rio de Janeiro kent een bewogen geschiedenis. WADA deed het lab in 2013 al eens in de ban, omdat het niet in staat bleek verboden middelen goed op te sporen. In de afgelopen jaren is er met financiƫle steun van de Braziliaanse overheid alles aan gedaan om wel het vereiste niveau te halen.

Het is de bedoeling om bij de Olympische Spelen van Rio 2016 (5-21 augustus) circa 5.000 dopingcontroles uit te voeren. Tijdens de Paralympische Spelen (7-18 september) gaat het om ongeveer 1.200 testen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →