Pegida-voorman: 'Uitreisverbod? Leuk'
Binnenland

Pegida-voorman: 'Uitreisverbod? Leuk'.

De dode boom-variant van De Telegraaf opende vandaag met een spraakmakend artikel over Edwin Wagensveld. De Pegida-voorman is in Bulgarije "gaan jagen" op illegalen die in het geniep de grens over proberen te steken. De PvdA wil nu voorkomen dat Wagensveld dit geintje nog eens uithaalt, en pleit voor een uitreisverbod. We belden met Wagensveld. 

Als Wagensveld zijn mobiele telefoon opneemt, klinkt op de achtergrond het ronkende geluid van een rijdende auto. De Pegida-topman is op weg naar Erfurt, vertelt hij, waar Angela Merkel vanmiddag spreekt. "Ed die Holländer", zoals hij in zijn woonland Duitsland genoemd wordt, gaat proberen om daar binnen te komen. Hij wil Frau Merkel laten weten dat hij het niet eens is met de politiek die Duitsland bedrijft. Dat wordt moeilijk, want het gezicht van Wagensveld wordt sinds 2014 door velen herkend.

Uitreisverbod

Vanwege Wagensvelds laatste trip naar de Bulgaars-Turkse grensstreek, wil de PvdA nu een uitreisverbod voor de man. Dat vindt Wagensveld zelf wel vermakelijk. "Leuk", zegt hij. "Ik lach daarom. Je mag wel mensen helpen om illegaal een rivier over te steken, wat ook nog eens strafbaar is, maar daar hoor je de PvdA niet over." 

Volgende week dinsdag pakt Wagensveld zijn koffers alweer, gaat hij weer op reis. Waarheen wil hij nog niet zeggen, want dat zou zijn reis alleen maar onnodig moeilijk maken. "Ik vertel het liever achteraf", aldus Wagensveld. Toch is het Pegida-kopstuk niet bang dat hem iets overkomt, wel dat er ooit iets gebeurt met zijn vrouw en kinderen. Dat is allerminst verwonderlijk, want Wagensveld ontvangt bijna elke dag wel een doodsbedreiging. In een bebost grensgebied heeft Wagensveld naar eigen zeggen niets te vrezen. "Niemand kent mij daar", legt hij uit. "Een demonstratie in Nederland of Duitsland is voor mij gevaarlijker."

Geen druppel op een gloeiende plaat

Op de vraag of de acties van Wagensveld een druppel op een gloeiende plaat zijn, antwoordt Wagensveld ontkennend. Het is hem met zo'n reis te doen om het blootleggen van problemen die volgens hem normaliter angstvallig verborgen worden gehouden. "Met video's en foto's bereik je veel mensen", zegt Wagensveld. 

De export-Nederlander denkt dat politici en overheden bewust informatie achterhouden omdat er anders te veel onrust ontstaat. "Pechtold maakt ons allemaal bang door te zeggen dat het heel veel geld gaat kosten als we uit de Europese Unie stappen", vertelt Edwin. Door de situatie te schetsen zoals 'ie daadwerkelijk is, zou er wel eens veel opstand tegen ons EU-lidmaatschap kunnen komen. 

Want die EU, die functioneert volgens Wagensveld niet zo best. "Ik ben de laatste dagen over wel tien grenzen gegaan. Ik heb vaker lang staan wachten aan een Europese grens, dan aan een buitenlandse grens", illustreert hij zijn mening. 

Spijt

Wagensveld wordt vaak een nazi genoemd, maar dat maakt hem niets uit. "Mijn vrouw en kinderen weten dat het niet zo is. Wanneer je een nazi genoemd wordt, betekent het dat de tegenpartij geen argumenten meer heeft", aldus Wagensveld.

Of Wagensveld spijt heeft van uitspraken uit het verleden? "Misschien dat ik in november van 2014 iets gezegd heb waardoor mensen mij nu kennen", zegt hij. "Dat ik trots op mijn nationaliteit ben, een trotse Nederlander. Je moet over problemen met de islam en vluchtelingen kunnen praten, zei ik. Had ik dat niet gezegd, dan was ik nu nog lekker anoniem."

Vooral in Duitsland deed die uitspraak veel stof opwaaien. "Duitsers vinden het schokkend als je zegt trots te zijn op je nationaliteit. Daar wordt al gauw met schuldgevoel gegooid vanwege de Tweede Wereldoorlog. Als ik zoiets dan zeg, dan is dat voor Duitsers schokkend, want zij kunnen zoiets niet zeggen. 

Tot slot wil Wagensveld benadrukken dat zijn verblijf in het Bulgaars-Turkse grensgebied geen klopjacht op weerloze vluchtelingen was, want niet voor niets trof hij tijdens zijn patrouille een gigantische hoeveelheid opium aan. "Dit zijn geen mensen waarmee je medelijden hoeft te hebben. Dit gaat om agressieve mensen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →