Wanbetalende publieke omroep gaat op zwart
Buitenland

Wanbetalende publieke omroep gaat op zwart.

Wie zijn elektriciteitsrekening niet betaalt, wordt van het elektriciteitsnet afgesloten. Dat kan vervelend zijn, zeker als je een publieke omroep bent die afhankelijk bent van elektriciteit om je programma's uit te zenden.

Het overkwam VBTC, de NPO van Bounty-archipel Vanuatu. De schulden die de omroep had bij 's lands elektriciteitsleverancier waren zo hoog opgelopen dat de stroom vorige week werd afgesloten. Eventjes kon de omroep verder werken dankzij een noodaggregaat, maar maandag was het dan toch Schluss voor de audiovisuele producties van Radio Vanuatu en Television Blong Vanuatu, zo meldt BBC News.

Kijkbuiskinderen en luistervinken in het Pacifische eilandenrijk bleven daardoor niet alleen verstoken van het EK Voetbal, bij overmaat van ramp werd hun ook nog eens de live-uitzending van de opening van het parlementaire jaar door de neus geboord. Pas op dinsdag werd de elektriciteitstoevoer hersteld.

Toevallig genoeg kreeg VBTC net vorig week nog op de flikker van minister-president Jonethy Jerety omdat het tijdens orkanen, tsunami's en andere natuurlijke narigheid niet genoeg bereikbaar zou zijn op de afgelegen delen van het eilandenrijk. Vorig jaar was het Vanuatuaanse Hilversum ook al eens een tijdje uit de lucht geweest na wanbetaling.

Alle artikelen geladen. Overzicht →