'Wappies' krijgen gelijk van Ernst Kuipers

'Wappies' krijgen gelijk van Ernst Kuipers 

05 juni 2023 - 14:27

Een overheid die niks te verbergen heeft en waar beslissingen op eerlijke en verantwoorde wijze gemaakt worden, die kan toch gewoon openheid van zaken geven als daarom gevraagd wordt? Zeg maar zoals dat in een brave democratie zou moeten kunnen? Nou, niet bij het Ministerie van Volksgezondheid in elk geval.

Minister Ernst Kuipers weigert domweg om meer openheid van zaken te geven over de corona-aanpak van de overheid. Het zou namelijk volgens hem het functioneren van de staat in gevaar brengen. Waar de heer Kuipers dan precies op doelt, is niet helemaal duidelijk. Behalve dan dat OMT-leden tijdens vergaderingen niet 'vrijuit' kunnen spreken en beslissingen durven maken over moeilijke vraagstukken, als ze weten dat die informatie op straat kan komen te liggen.

Wij hoeven niet duidelijk te maken wat er belangrijk is aan een transparante overheid. Naast dat volksvertegenwoordigers gecontroleerd moeten kunnen worden door degenen die zij (zeggen) te vertegenwoordigen, namelijk u, de burger, is het voor het vertrouwen in de politiek van levensbelang. Anders krijg je dus inderdaad een groeiende groep mensen die de eigen overheid als vijand beschouwt. 

Maar onze overheid is dus niet zo transparant wanneer dat niet uitkomt. Dit vinden wij overigens niet alleen, ook het onafhankelijke Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) schreef in het rapport van april dat het ministerie ‘te grofmazig’ te werk gaat en te snel stukken geheim verklaart. Het ministerie gaat daarmee volgens ACOI ook in tegen de eigen werkinstructies rondom openbaarheid.

Hoe dan ook, je gaat je toch afvragen wat voor geheime dingen er allemaal besproken worden tijdens die OMT-vergaderingen en in het werkkamertje van de minister. Was het de Avondklok? De Mondkapjesdeal met Sywert van Lienden en zijn kornuiten? De invoering van de QR-code? Op deze manier, bewijst Ernst Kuipers in elk geval wel het gelijk van het wantrouwen van de 'Wappies' in het land.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml