WarmtelinQ: wordt ‘duurzame’ warmte Den Haag opgedrongen?

WarmtelinQ: wordt ‘duurzame’ warmte Den Haag opgedrongen?  

01 december 2021 - 14:12

De restwarmte uit de Rotterdamse haven moet via een warmteleiding de huizen in Den Haag duurzaam gaan verwarmen. Hoewel de Gemeente Den Haag tegen is en zelf duurzame energie op kan wekken, wordt het plan toch doorgedrukt door de provincie Zuid-Holland en het Rijk.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Gasunie hebben besloten om een warmteleiding van de Rotterdamse haven naar Den Haag aan te leggen, de WarmtelinQ. Volgens het Rijk wordt hiermee een grote en toekomstbestendige verduurzamingsslag gemaakt, terwijl in de praktijk door deze aanpak de Haagse huishoudens voor dertig jaar afhankelijk gemaakt worden van de restwarmte uit de fossiele industrie. Terwijl het plan als een goed idee klinkt om de CO2-uitstoot te verminderen, stuit het op grote weerstand in Den Haag. Zo is Han Lek, inwoner uit Den Haag, geen fan van het plan en kritisch op de industrie: ‘"Het is gewoon een monopolistisch ding. Als zij de kolder krijgen en de prijs omhoog gooien, heb je niks te willen".

Ook de meerderheid van de gemeenteraad in Den Haag is tegen de komst van de WarmtelinQ. Volgens hen drukken de provincie, het Rijk en de Gasunie het plan door, maar zij laten het er niet bij zitten. Zij tekenen protest aan bij de Raad van State om het project alsnog tegen te houden. Bovendien geeft Gerd-Jan Otten, ondernemer lokale energie, aan dat 95% van de warmte die men in Den Haag nodig heeft lokaal kan worden opgewekt. Hij ziet zijn alternatieve plannen in rook opgaan. ‘‘Omdat de pijpleiding er komt wordt er geen geld meer gestoken in lokale initiatieven’’. Het lijkt erop dat de industrie sier kan maken met restwarmte terwijl zij ondertussen blijft vervuilen en lokale initiatieven laat verstikken.

Volgens Dilan Yeşilgöz-Zegerius, demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling en is het haar wens om de innovatie in de industrie te stimuleren. Zo voelt de industrie de enorme druk om te voldoen aan de CO2-reductie. Echter, heb je volgens haar in de energietransitie te maken met een transitieperiode waarin je dingen doet die je idealiter met lokale bronnen kan doen. ‘‘Je kan niet vandaag of morgen de processen zomaar omtoveren en zeggen: dan hoeft het niet meer met gas’’.


Waarom wordt de opgewekte restwarmte niet gewoon in Rotterdam gehouden, zodat de industrie daar verduurzaamt? Spelen hier grote economische belangen voor de industrie?


De Hofbar terugkijken? Kijk hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml