Warmtenet: niet echt duurzamer, ook niet goedkoper

Warmtenet: niet echt duurzamer, ook niet goedkoper 

14 april 2022 - 13:12

Bewoners van Weideveld voelen zich flink genept met het warmtenet. Zonder dat hun woning gas gebruikt, zagen ze hun energierekening de afgelopen tijd alsnog met bijna honderd euro stijgen. “Ik denk dat ik nu zo’n 450 euro per maand kwijt ben aan energie”, vertelt bewoner Yvonne Nemeth. De mogelijkheid om over te stappen naar een andere warmtebron, is er niet. Oftewel: warmtenetten geven de warmteleverancier vrij spel.

Het warmtenet zou de weg zijn naar een klimaatneutrale manier van je huis verwarmen. Ideaal nu we van het gas af moeten. En snel een beetje, want de gasprijzen gieren de pan uit. Jammer dat die gasprijzen nog altijd worden meegenomen in de prijs voor warmte.

Restwarmte van biomassacentrales, afvalverbranders of fabrieken wordt gebruikt om hele wijken te verwarmen. Maar deze warmte die anders in de lucht terechtkomt, is niet genoeg. 62 procent van de warmte in Nederlandse warmtenetten komt direct of indirect van aardgas. Het is dus de vraag of een warmtenet daadwerkelijk milieuvriendelijk is.

Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie wil de loskoppeling van de warmteprijs versneld doorvoeren. Ook wil hij kijken naar hoe de leveranciers hun warmteprijzen inzichtelijk kunnen maken voor de consument. Of dit het imago van warmtenetten gaat redden, is nog maar de vraag. Jetten kent overigens wel mensen die ‘los van de prijs heel blij zijn met hoe het warmtenet functioneert’. Maar zeg nu eerlijk, zijn Nederlanders ooit blij met iets waar een flink prijskaartje aan hangt?

Benieuwd naar de uitzending? Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml