Wat betekent Italiaanse 'no' voor Europa?
Buitenland

Wat betekent Italiaanse 'no' voor Europa?.

De Italianen stemden gisteren bij een referendum met een meerderheid van zo'n 60 procent tegen een aantal voorgestelde grondwetswijzigingen. Voor premier Matteo Renzi betekent de uitslag zijn aftreden, maar wat zijn de gevolgen voor Europa?

Euroknaller?

PANIEK toen de exitpolls gisteren om 23:00 op een 'nee' wezen: met een daling van bijna anderhalve dollarcent bereikte de euro het laagste niveau in twintig maanden. Bij het ochtendgloren vandaag bleek het mee te vallen, de munt staat inmiddels weer op nagenoeg hetzelfde niveau als voor het referendum, rapporteert de NOS.

Verder is het kort na het openen van de beurzen nog onzeker wat de gevolgen van de referendumuitslag zijn, constateert NRC. Op de beurs in Milaan na kleuren veel beurzen groen. Bankaandelen kregen een tik, zo verloor ING 0,4 procent, maar lijken daarvan inmiddels te herstellen.

Quitaly?

De Eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici vertrouwt erop dat de Italiaanse economie sterk genoeg is om de referendumuitslag te overleven. Daarnaast benadrukt hij tegenover Reuters dat de uitslag geen stem is tegen de Europese Unie. Ook ECB-beleidsmaker Francois Villeroy de Galhau verklaart volgens het persbureau dat de stemming niet te vergelijken is met een Brexit: "De Italianen hebben gestemd over een binnenlandse constitutionele kwestie, niet over het EU-lidmaatschap van Italië."

De Vijfsterrenbeweging en Liga Noord, beide fervent tegenstander van de Europese Unie en van de euro in het bijzonder, labelden de referendumuitslag als een overwinning.

Volgens een analyse van The Guardian zouden veel nee-stemmers echter niet stemmen op de anti-EU-partijen, maar juist met hun nee-stem de macht van de oprukkende populistische partijen in de toekomst willen beperken. Een van de belangrijkste voorgestelde grondwetswijzigingen was namelijk: minder macht voor de Senaat en regionale besturen en meer macht voor het huis van Afgevaardigden. Omdat de Senaat zijn macht behoudt, zal er ook niet snel een 'Quitaly'-referendum komen, verwacht Elsevier.

Alle artikelen geladen. Overzicht →