Wat betreft verstand doen rijken niet onder van armen

Wat betreft verstand doen rijken niet onder van armen 

24 juni 2023 - 10:54

De zoektocht naar de rijken die in een onderzeeboot stapten, zorgde voor een bizarre vergelijking: 500 vluchtelingen op een bootje zouden aan hun lot zijn overgelaten terwijl ze kapseisden, voor deze 5 mensen was geen zee te hoog (of diep) om ze te redden

Wie een dergelijke vergelijking durft te maken, spoort niet helemaal. Alsof de wereld lachend toekijkt hoe 500 man verdrinkt. De wereld kijkt zelfs niet lachend toe terwijl die 500 man plaatsneemt op zo’n boot, integendeel. De wereld denkt ‘doe het niet’ maar weet dat 500 man en hun smokkelaars niet luisteren. De smokkelaars rekenen zich rijk, die storen zich niet aan een lijk meer of minder. Liggen ze geen nacht wakker van, anders zouden ze iedereen tegenhouden: Doe het niet! Je kunt sterven op de mediterrane! We hebben geen zwemvesten! Je kunt niet zwemmen! Om er ook niet achteraan te zeggen dat het Westen helemaal niet op deze 500 man zit te wachten. Al zouden ze het zeggen, ze zouden er geen boodschap aan hebben.

Zoals de vijf rijken der aarde ook geen boodschap hadden aan de waanzin die zich voordeed als onderzeeboot waarin ze stapten. Een Pringlesbus met een Alibaba-Playstationconsole werd gespot; lach er maar om, dat deed de eigenaar ook toen hij zijn vehicle presenteerde. Net als de 500 vluchtelingen, luisterden deze vijf mensen niet toen er gezegd werd: Doe het niet! Je kunt sterven onder water! Het is te diep om naar boven te zwemmen! Integendeel, ze tekenden een waiver waarmee ze afzagen van claims mochten ze verongelukken; dat ze zouden kunnen verongelukken stond al ontelbare keren op de eerste pagina van de waiver, vertelde een YouTube-filmpje. Het werd gezegd, ze hadden er geen boodschap aan.

Dat die 500 man op de mediterrane verongelukten, is onverklaarbaar. Waarom haalde die Griekse kustwacht die boot niet meteen aan de kant? Waarom zag de kapitein van die boot af van hulp op het moment dat de Griekse kustwacht hulp aanbood? Waarom moeten er nog steeds mensen doodgaan in gammele bootjes? Waarmee ik niet pleit voor betere boten, betere voorlichting of betere reisbegeleiding, integendeel. Waarom gaan deze mensen zo lichtzinnig om met de kans op een gruwelijke dood?

Dat die dood gruwelijker was dan die van de 5 man onder water, durf ik wel te stellen. De Pringlesbus implodeerde, waardoor de opvarenden niet eens doorhadden wat ze overkwam. Althans, ik wil dat denken en ik hoop dat voor ze. Wég in een split second, beter dan de gedachte dat ze dagenlang opgesloten zaten in de hoop gevonden te worden. Dramatisch. De 500 man op de mediterrane keken de verdrinkingsdood recht in de ogen: het onwerkelijke maar reëel mogelijke vond plaats. Hulp die te laat komt bij hulpbehoevende mensen, ook lijken uit het water moeten helpen, is traumatisch voor reddingsdiensten. En je kunt maar één persoon tegelijkertijd helpen; anders dan destijds bij de Titanic wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de rijken en de armen op zo’n boot. Ieder leven is er een.

Dat de wereld heli’s, onderzeeboten en weet ik wat meer stuurde om de rijken te vinden die waren afgereisd naar de Titanic, spreekt voor zich. Ten eerste hadden deze mensen de middelen, ten tweede waren ze van belang voor hun omgeving die óók de middelen heeft om hulpdiensten in te zetten. Het heeft weinig zin om daar verbolgen over te zijn. In het echte leven is er onderscheid tussen mensen, heeft de een meer en de ander minder geld en kiest de omgeving ervoor om middelen al dan niet in te zetten. De enige zin die niet is uitgesproken is dat zowel de 500 man op de mediterane als de 5 man in de Pringlesbus, bij hun volle verstand waren toen ze de levensgevaarlijks stap zetten om aan boord te gaan. Ze keken de dood willens en wetens in de ogen en lachten erom. Wat betreft verstand doen rijken niet onder voor armen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.