
'Waterleven kneiterstoned door antidepressiva en angstremmers'
Hyperactieve kreeftjes, roekeloze vissen, vertraging in de filtersnelheid van zoetwatermosselen en poliepen die minder makkelijk hechten aan de bodem; het waterleven in de Nederlandse rivieren en sloten raakt dusdanig beneveld van hoge concentraties kalmeringsmiddelen en antipsychotica dat het helemaal van slag is.
Dit blijkt uit het eerste onderzoek naar psychofarmaca in Nederlands oppervlaktewater, meldt Trouw. Angstremmers, antidepressiva en een middel tegen epilepsie en bipolaire stoornis blijken dusdanig vaak in het oppervlaktewater voor te komen, dat ze een risico kunnen vormen voor dieren en planten blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM), het RIVM en andere wetenschappers.
Drie jaar geleden concludeerde het RIVM al dat pijnstillers, antibiotica en bloeddrukverlagers het waterleven verstoren. Maar het blijkt ook effect te hebben op het gedrag, en dat vindt al plaats in veel lagere concentraties dan eerst was aangenomen.
Tijd om de vissen naar een afkickkliniek te sturen voor huisartsen om wat kieskeuriger te zijn bij het voorschrijven van medicijnen. Patiënten thuis zijn namelijk by far de belangrijkste bron, ontdekten de onderzoekers. Ze plassen medicijnen uit, maar spoelen ongebruikte pillen soms ook door de gootsteen of het toilet.
{{comment.text}}