Waterwinning, het nieuwe gasboren

Waterwinning, het nieuwe gasboren 

24 maart 2022 - 15:33

Gasboring in Groningen is niet meer de enige oorzaak van verzakkende huizen in ons land. Vitens is namelijk met zijn waterwinning de oorzaak van verzakkende huizen in Overijssel. Dit is op zich al problematisch, maar nu het drinkwaterbedrijf heeft aangekondigd de waterwinning te willen verdriedubbelen, hebben ze de poppen al helemaal aan het dansen. Bewoners eisen dat eventuele schade vergoed wordt. “Als ik een aanrijding krijg met jou, met de auto, dan moet dat ook vergoed worden”, aldus bewoner Alex van Veen.

Niet alleen Alex is boos. De Hofbar sprak andere gedupeerden uit gemeente Twentrand waar de drinkwaterwinning plaatsvindt. Vitens heeft aangegeven bij de bewoners dat de waterwinning opgeschroefd zal worden, maar rept niet over de mogelijke consequenties. De provincie Overijssel meldt vervolgens aan bewoners dat Vitens onderzoek zal doen naar de gevolgen van meer waterwinning. De bewoners moeten hier niks van hebben. “Dat is de slager die zijn eigen vlees keurt”, aldus Jacqueline Beijlen van belangenorganisatie Hammerflier.

Wat doet de politiek om een Groningen 2.0 te voorkomen? De gemeenteraad is fel gekant tegen de plannen van Vitens. Toch lijkt het erop dat de plannen doorgedrukt gaan worden. Reden hiervoor is dat gemeente Twenterand actief gepasseerd wordt bij het stemmen over de goedkeuring van een enorme wateropslag. Marcus Elzinga van GemeenteBelangen Twenterand legt uit dat de waterwinning sowieso opgeschroefd zal worden bij de goedkeuring van de wateropslag: “Daar zit ook de boosheid, je wordt gewoon gepasseerd.”

Kortom, de provincie passeert de gemeente en het riekt naar kwaadaardige politiek. Is er nog hoop? Die is er en komt vanuit onverwachte hoek. Statenlid Bart van Moorsel (CDA) is geschokt als hem wordt voorgelegd hoe Vitens en provincie handelen ten overstaande van de gemeente. “We moeten open en eerlijk zijn. Ik bedoel, je moet mensen niet belazeren met een verhaal van: dat gaan we niet doen.” Vooralsnog lijkt het erop dat de plannen van Vitens gewoon doorgevoerd gaan worden. Mocht dat zo zijn, is het hopen dat burgers gecompenseerd gaan worden. Eerst zien, dan geloven.

Benieuwd naar het hele politieke spel? Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml