We kunnen niet heel Aghanistan hierheen halen

We kunnen niet heel Aghanistan hierheen halen 

20 augustus 2021 - 10:38

Of je het leuk vindt of niet, of het fair is of niet, of het menselijk is of niet: je kunt niet heel, of zelfs maar half Afghanistan hierheen halen. Alleen de kinderen dan? Alleen de meisjes? Zinloze gedachten, zinloze voorstellen – je kunt niet een heel land evacueren. Je kunt niet ouders van kinderen scheiden of mannen van vrouwen, je kunt met de beste wil van de wereld niet een hele bevolking evacueren.

Wie de schrijnende beelden ziet, kan niet anders dan willen helpen. Nu. Onmiddellijk. Vorige week al – elke dag dat ‘we’ niet helpen is een dag te veel. Mensen in nood, vrouwen die lijden, kinderen zonder toekomst: als atheïst dank ik God op m’n blote knieën dat ik in Nederland geboren ben en hier nog steeds in vrijheid mag wonen. Ik gun iedereen mijn vrijheid; vooral vrouwen die in islamitische landen geboren zijn.

En zij dan?
Een IRL Hand Maid’s Tale (lees dat boek, kijk die serie op Videoland) ontvouwt zich voor onze ogen. Dat het boek gebaseerd is op onvoorstelbare wreedheden die allemaal ooit ergens hebben plaatsgevonden, wordt weer bewezen. De wereld staat erbij en kijkt ernaar. Zoals de wereld in 1979 naar Iran keek. Of nog kortgeleden naar de genocide op de Yezidi’s. We doen niets anders dan kijken, veilig achter onze beeldschermen, biertje of wijntje erbij – vergeet vooral de nootjes en borrelhappen niet.

Zinloze gedachten komen op: zet ze bij elkaar, die Taliban, de ayatollahs en de IS’ers. Geef ze hun Men Cave, zet er een hek omheen en stuur de IS-bruiden er meteen ook heen. Laten ze met elkaar moordenaartje spelen. Verlos de wereld en de mensheid van islamitische bruten, al was het alleen om de vrouwen een menswaardig bestaan te gunnen. Met de beste wil van de wereld lukt het me niet te begrijpen waarom mannen met baarden vrouwen onzichtbaar willen maken. Waarom ze geweld verheerlijken. Hoe is mannen wijsgemaakt dat ze met geweld de baas kunnen zijn over vrouwen, hoezo kunnen ze niet accepteren dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen? Waarom zijn niet alle mensen gewoon menselijk?

Waarbij de definitie van menselijk discutabel is. Is de Nederlandse overheid menselijk? We worden al 156 dagen uitgelachen door een demissionair kabinet dat maar niet wil samenwerken en partijen uitsluit (PVV!). Verder van huis worden de Afghanen die ons geholpen hebben uitgesloten. De overeenkomst tussen overheden wereldwijd, of ze nou een dictatuur zijn of een democratie, is dat burgers in de weg staan. Wij moeten politici in het zadel helpen, daarna worden we gedegradeerd door oplichters zoals de ouders van de toeslagenaffaire hebben ervaren. Stemvee dat belasting moet betalen gelijk tolken die eitjes bakken voor de ambassadeur in Verweggistan. Vervangbare gebruiksobjecten, dat zijn we.

We kunnen niet heel Afghanistan hierheen halen, zelfs niet half. Zoals we ook het Midden-Oosten niet naar Europa kunnen halen. Ons geluk is dat we in een vrije samenleving, hun pech dat ze in een islamitische distopie zijn geboren. Maar als we dan de godvergeten arrogantie hebben om te denken dat we, als we maar zwaarbewapend zijn, in zo’n omgeving ‘democratie’ kunnen brengen, kunnen we dan ten minste ál onze gebruiksvoorwerpen mee terug nemen als we falen?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.