'We moeten de ING-leeuw temmen!'
Buitenland

'We moeten de ING-leeuw temmen!'.

Nooit eerder stonden er zoveel demonstranten voor het Belgische ING-hoofdkantoor in Brussel. De Belgen zijn boos vanwege de extra beloning voor topchef Hamers - terwijl er veel ING-medewerkers zijn ontslagen wegens 'automatisering en digitalisering' en de meer dan zes miljard aan dividend die de laatste jaren naar Nederland is gegaan.

Onder het gefrustreerde bankpersoneel bevinden zich ook drie vakbonden. "We moeten samen de leeuw temmen. ING, shame on you!", roepen de vakbondsbestuurders, die uit sociale, christelijke of liberale hoek afkomstig zijn. Ook is er een vel papier op het ING-kantoor geplakt waarop 'Digitalisering? Automatisering? Onze jobs gaan naar Manilla!' geschreven is. Dit slaat op het besluit van de ING om arbeidsplaatsen naar de Filippijnen en Slowakije te verplaatsen, waar de loonkosten veel lager zijn.

Digitaal bankieren? Niet voor iedereen

Toen ING met dit besluit naar haar medewerkers toestapte, werd er volgens de NOS gevraagd hun woede niet te delen. Maar dat had de leiding beter niet kunnen vragen, als we kijken naar de demonstratie van vandaag. Ook is er kritiek op de analyse van de ING-top dat klanten steeds vaker digitaal bankieren. "Deze week nog was er een onderzoek van de Gezinsbond dat het merendeel van de ouderen digitaal bankieren veel te moeilijk vindt", is het tegenargument van de demonstranten.


Alle artikelen geladen. Overzicht →