We moeten leren leven met dit virus

We moeten leren leven met dit virus 

16 oktober 2020 - 14:34

Het is het gebrek aan realiteitszin dat me nekt.

Het is het voorliegen van de bevolking dat me tot wanhoop drijft.

Het is de onmacht om mee te voelen met de Nederlandse bevolking die me verbaast.

Het is de tsunami aan faillissementen die voor de deur staat die me raakt.

Het is het management by oneliners dat me de keel uithangt. Dat me bombardeert tot ‘eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt’. En dat terwijl ik mezelf eerder zie als ‘die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt’.

En die verantwoordelijkheid bestaat uit realistische scenario’s schetsen in plaats van waanbeelden van een wereld zonder corona, ‘waarschijnlijk’ al in Q1 2021. Want dan is er volgens Hugo de Jonge een vaccin. Ik wil niet tot de school behoren die De Jonge afserveert als ‘basisschoolleraar’ die deze baan niet aan kan, maar even serieus: vaccins worden niet in 24 uur ontwikkelt. Daar gaan jaren en jaren overheen. Vaccins worden ontwikkeld en getest en daarna weer verder ontwikkeld en getest, totdat ze veilig zijn voor de massa. En dan nog zullen er mensen geen baat bij hebben omdat mensen nu eenmaal verschillend reageren op medicijnen. Het is een utopie om te denken dat er in Q1 2021 een veilig vaccin is met een positief effect op de massa. Bovendien is de ontwikkeling van een vaccin geen gegeven. Al jaren en jaren is er geen vaccin tegen hiv. Maar stel hé, dat Hugo gelijk heeft en ik niet, stel. Wanneer denk je aan de beurt te zijn, met een wereldpopulatie van 7 miljard? Bovendien kun je niemand dwingen zich te vaccineren, dus hoe wil je daarmee omgaan?

De realiteit is dat we nog zeker tot eind 2021 in een wereld van tijdelijke lockdowns zullen leven. De realiteit is dat Rutte helemaal niet gelooft in de ontwikkeling van een vaccin. En de realiteit is dus dat ons vergezichten geschetst worden die ons voorliegen. Uiteraard kan ik de bron van deze realiteiten niet noemen, maar hey, liegen is niet aan mij besteed. Het utopische wereldbeeld dat we het virus de baas zullen worden als we maar thuis zitten en half Nederland failliet laten gaan, is een utopisch vergezicht. Een vergezicht dat vastgehouden moet worden ten minste tot aan de verkiezingen in maart – maar hey, vergeet dat ik dát gezegd heb.

Het gaat er niet om dat ik niet uit eten kan, niet naar het theater of de bios kan, niet met groepen vrienden kan afspreken en mijn bestaan als kluizenaar tot een next level mag brengen. Het gaat erom dat volksstammen Nederlanders failliet gaan. Ondernemers en hun personeel failliet en werkloos worden. Niet mijn afgenomen plezier, maar hún afgenomen bestaan. Hún leven. De horeca en evenementenbranche is minstens zo groot als KLM, misschien wel twee keer zo groot, met veel meer werknemers. De compassie met KLM is groot, maar compassie met evenementen en horeca geldt als ‘doe niet zo verwend, dan ga je toch een tijdje niet uit?’. Het gaat niet om mij, het gaat om mensen. Honderdduizenden mensen. Onze buren, vrienden, familie, onze medelanders. Banken hebben al aangekondigd ondernemers die op omvallen staan een extra zetje te geven. Hoe gaan die mensen hun woning, hun leven, hun álles financieren als hun broodwinning en levenswerk wordt afgenomen?

En dat allemaal om een virus dat here is to stay. Ja, ik ben er trots op een realistische Nederlander te zijn, die haar verantwoordelijkheid neemt en zegt: Doodgaan kun je niet vermijden, faillissementen en depressies wel. We moeten leren leven met dit virus.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.