We moeten solidair zijn, maar met wie?

We moeten solidair zijn, maar met wie? 

16 mei 2020 - 11:06

De opmerking van de MinPres is terecht: “We moeten solidair zijn”. Natuurlijk moeten we solidair zijn. Er is geen volk meer solidair dan het Nederlandse. Verzin een inzamelingsactie, en de Nederlander geeft geld. Of het nou voor Haïti of Afrika is, voor Turkije of Australië, of het nou een Glazen Huis-actie of de collectant is: Nederlanders geven. Gul ook. Altijd. Telkens weer. Want er is altijd iemand die het slechter heeft, en er is altijd wel iets wat je kunt missen. Solidariteit zit in ons DNA.

De afgelopen twee maanden zijn we solidair geweest. Winkels zijn gesloten, bedrijven hielden hun mensen thuis, grootouders misten hun kleinkinderen, patiënten zonder Corona bleven weg bij artsen, families sloten zichzelf op met scheidingen tot gevolg, zzp’ers en ondernemers leverden salaris en bedrijven in – hoeveel solidariteit kun je in hemelsnaam nog verwachten? Ja, we moeten solidair zijn. Maar waarom eigenlijk? En met wie?

Met sportscholen die niet open mogen en waarvan de abonnementen door blijven lopen? Logisch hoor, dat ze niet open mogen en dat we buiten wél sporten. Met reisorganisaties die vouchers geven in plaats van geld terug ondanks dat vakanties niet door zullen blijven gaan? Discutabel – ik zou m’n geld terugeisen. De overheid lapt toch wel want KLM is too big to fail. Ook logisch. Met restaurants waar je nu bij de deur kunt afhalen in plaats van op het terras te zitten? Helaas, slechts één keer gedaan. Inmiddels kan ik een vijfsterrenbiefstuk klaarmaken – niet zo logisch. Met bloemisten die hun tulpen niet willen vernietigen en acties zijn begonnen? Check – superleuk ook. Logisch als dat blijft. Met winkeliers die wél open zijn gebleven? OMG CHECK! Nooit geweten dat Kruitvat zo’n beetje alles verkoopt waar je behoefte aan hebt: puzzels én haarverf, handcrème én deurbellen. Niet logisch. Wél waar.

Of moeten we soms solidair zijn met politici? Die de afgelopen twee maanden een test hebben gedaan in hoe meegaand we zijn, hoe snel we onze privacy en vrijheid inleveren, omdat zij melden dat de dood op de loer ligt? En die ons nu vertellen dat deze abnormale werkelijkheid opeens het nieuwe normaal is geworden? Politici die begonnen met de noodzaak om groepsimmuniteit te creëren – waarbij de lockdown-methode eerder een onintelligente keuze lijkt maar goed, sheeple to the people blijkbaar - en die nu groepsbijeenkomsten verbieden ‘totdat er een vaccin is’. Je mag wel winkelen maar moet anderhalve meter afstand houden – logica die grenst aan waanzin. Want afstand houden in de Bijenkorf kan prima maar is bij Albert Heijn compleet onmogelijk. Maar hey, dat laatste concluderen, is een doodzonde. Je moet het spel wel meespelen. We moeten solidair zijn.

Solidariteit vergt eerlijkheid – een woord dat ontbreekt in het vocabulaire van politici. Als politici eerlijk zouden zijn, zouden ze de crisisaanpak zijn begonnen met de harde waarheid: “Landgenoten, we zijn sterfelijk. Ondanks de innovatie in de zorg, is het wetenschappers niet gelukt om het leven eeuwig te rekken. Misschien is dat ook beter: het menselijk immuunsysteem kan niet alles aan. We worden ziek, lijden afgrijselijke pijnen, raken dement en hebben meer verzorging nodig dan we ons nu, in de bloei en de kracht van ons leven, ooit zouden kunnen voorstellen. Laat staan dat we dat met ons gezonde verstand zouden willen. Het is niet erg om sterfelijk te zijn. We hebben een leven lang de tijd om aan het idee te wennen. Er waart momenteel een virus rond, waarmee velen van ons besmet zullen raken. Velen zullen erg ziek worden, een fractie van de zieken zal sterven. Daar staat tegenover dan velen niet eens zullen merken dat ze ziek zijn geweest. Nu is de vraag of we solidair zullen zijn met die paar mensen die doodziek op de IC zullen eindigen -en die uiteraard de beste zorg zullen krijgen die ons systeem ze kan bieden? Of zullen we solidair zijn met de massa, die banen en hypotheken hebben, die bedrijven runnen en zakelijke risico’s nemen waardoor ons land tot een van de rijkste en welvarendste landen van de wereld is gaan behoren? Solidariteit benadeelt altijd iemand. Als we ervoor kiezen solidair te zijn met de zwakkere, gaan we failliet of komen we in het gunstigste geval in de grootste economische crisis van de afgelopen honderd jaar. Dit betekent dat de massa failliet zál gaan en alles wat nu normaal is, nooit meer normaal zal zijn. Restaurants, bioscopen en theaters zullen sluiten – voor altijd. Evenementen zullen worden stopgezet – voor altijd. Er zijn immers geen banen, er is geen geld, het kan dus ook niet besteed worden. De upside is dat het vervoer nooit meer zo druk zal worden als nu. Trouwens, nog een puntje: ouderen zullen hun kinderen en kleinkinderen niet meer mogen aanraken. Willen we meer solidariteit met de zieken of minder solidariteit met ons leven? Dan gaan we dat regelen!” 

Dat we het regelen is nog tot daaraantoe, dat de uitvoering een gotspe is, óók. Noem een restaurant een supermarkt, geef bezoekers een mandje en de boel was nooit gesloten. Hetzelfde geldt voor de kappers en terrassen. Achter de voordeur mag je bij je partner op schoot zitten, in een restaurant moet je anderhalve meter afstand houden. De bochten waarin ondernemers zich moeten wringen, getuigt van totale afwezigheid van kennis laat staat beleid. Iedereen doet maar wat; logisch is het niet. De enige waarheid die als paal boven water staat, is dat slechts een fractie van het aantal mensen dat besmet is, aan Corona bezwijkt. Het is de enige kennis die je hoeft te hebben, om te beslissen met wie je solidair bent: met #teampaniek of #teamlogischnadenken. Onthoud dat, als je volgend jaar een stem gaat uitbrengen. Als verkiezingen tenminste geen evenement blijken te zijn en mogen doorgaan. Met je solidair. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.