We roken ons dood aan vuile lucht

We roken ons dood aan vuile lucht  

23 maart 2019 - 11:59

In een koffiebar tik ik hard op mijn laptop tegen de deadlines in. Tegenover me zit een andere Zzp ‘er met een grote koptelefoon op. Rechts van me zit een studente. Een vrouw rijdt met haar kinderwagen binnen en bestelt een sandwich. Het wordt krap in de kleine zaak. Er staat al een kinderwagen van een andere moeder. Op de achtergrond klinkt de radio. Het is tijd voor het nieuws. Ik luister met een half oor mee. Tot een bericht wordt voorgelezen over de luchtkwaliteit. Die blijkt in veel Nederlandse steden zo slecht dat je er officieel niet in zou mogen werken, aldus Milieudefensie op basis van een recent onderzoek van de Gezondheidsraad.

In de studie concludeert de Gezondheidsraad dat werknemers op hun werkplek aan maximaal 1 microgram roetdeeltjes per kubieke meter lucht blootgesteld zouden mogen worden. Dit geldt dan voor mensen met gevaarlijke beroepen, zoals garagepersoneel dat veel blootgesteld wordt aan giftige dieseldampen. Maar de gemiddelde Nederlander ademt nog veel ongezondere lucht in. Langs drukke wegen ligt het gemiddelde zelfs twee keer zo hoog.

Ik kijk op en probeer de blik van de andere werkers te vangen. Niemand kijkt op of om. Ik staar naar de baby in de kinderwagen naast me. De moeder roert zorgeloos met een lepeltje in haar muntthee. Het kind zal nooit zuivere lucht inademen. Ik vraag me af of ik het zelf ooit heb gedaan.

In al die jaren dat ik een frisse neus wilde halen heb ik mijn longen vol fijnstof en stikstof geblazen. Gelukkig, ik zit binnen, denk ik. Ik geloof dat ik beter niet meer naar buiten kan gaan. De Nederlandse lucht is vuil. Erg vuil. Door de wind en het gebrek aan bergen zien we geen smog boven ons hoofd hangen. Toch sterven er jaarlijks zo’n 9.200 tot 12.000 Nederlanders door aandoeningen als gevolg van onze belabberde luchtkwaliteit. Trek van je levensverwachting maar gerust 13 maanden af, want dat is de gemiddelde prijs die we voor onze onzichtbare smog betalen.

Volgens Milieudefensie ademen we het equivalent van vijf sigaretten per dag aan vervuilde lucht naar binnen. En dat is dan het gemiddelde. Ik woon in Amsterdam Nieuw-West, ingeklemd tussen de ring, de Amsterdamse haven, zware industrie en Hollands trots: Schiphol. Als dat geen pakje per dag is weet ik het ook niet meer. En toch… niemand heeft het erover. Mijn overbuurman houdt zijn veel te grote koptelefoon maar wat graag op. Het nieuws kan hem niet raken.

Waarschijnlijk is er maar één nieuwtje dat hem wakker schudt: de vervuiling komt grotendeels door auto’s. Ja, nu worden we wakker. Want daar wil – een enkele Amsterdammer daargelaten – niemand afstand van nemen. Wandelen in een klimaatmars willen we wel, maar daar rijden we dan wel eerst braaf naar toe…. laat staan dat onze regering onder leiding van de VVD, die in bed ligt met supervervuilers Shell, BAM en Heijmans, ook maar één van de vele noodzakelijke maatregelen wil nemen. 

In 2016 klaagde Milieudefensie de Nederlandse staat aan, omdat het te weinig doet om onze lucht gezonder te maken. Daarnaast loopt er nog een andere zaak. Milieudefensie stelt namelijk dat de Nederlandse staat zich niet alleen niet aan de wet houdt, maar ons ook het recht op gezonde lucht ontneemt. Op 7 mei doet het gerechtshof in Den Haag in een hoger beroep een uitspraak in de zaak. Laten we de rechterlijke uitslaap niet afwachten, noch de lafhartige acties van ons kilometervreterkabinet. Ik wil gewoon ademen. U toch ook?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie