We worden dubbel genaaid met nieuwe pensioenwet

We worden dubbel genaaid met nieuwe pensioenwet 

31 mei 2023 - 14:31

Politieke partijen kunnen dus wel snel beslissen wanneer het ze uitkomt. Vlak voordat de nieuwe Eerste Kamer wordt geïnstalleerd, heeft de oude nog eventjes snel de nieuwe pensioenwet erdoorheen gejast. De huidige coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie alsmede de PvdA, GroenLinks en SGP gaven hun goedkeuring aan de wet en daarmee gaat er dus voortaan gegokt worden met het pensioen van de hardwerkende burger. Fijn!

Kort gezegd komt het nieuwe stelsel hier op neer: werknemers krijgen voortaan persoonlijke pensioenpotjes, waarin het vermogen dat zij nú hebben opgebouwd centraal staat, in plaats van één collectieve pot. Met het geld van de betaalde premies wordt belegd en daar zit meteen de eerste grote pijnpunt van deze 'fantastische' nieuwe wet.

Beloftes over de hoogte van de toekomstige uitkering zullen namelijk verdwijnen en  pensioenfondsen hoeven geen grote financiële reserves meer aan te houden. Met andere woorden: mensen zullen beleggingswinsten en -verliezen daardoor sneller terugzien in hun pensioenpotje of hun uitkering. Je weet dus wat je inlegt middels betaalde premies, maar niet wat er uitkomt.

Leuk als het economisch voor de wind gaat maar bij tegenslag ben je er lekker mee; hard gewerkt en als er dan weer een paar banken omvallen (zoals in 2008) dan krijg je misschien wel minder dan met het huidige "'s-werelds op een na beste pensioenstelsel". Dan kan het zijn dat er te weinig in de pot zit en er dus ook weinig kan worden uitgekeerd.

Mensen van gemiddelde leeftijd hebben dubbel pech. In het oude stelsel hebben zij jarenlang 'teveel' premie betaald, maar zij krijgen niet het voordeel van een lagere premie om dat recht te trekken. Bovendien zullen de voordelen in het nieuwe stelsel ook grotendeels aan hen voorbij gaan. Terwijl de risico's van een lagere uitkering, jawel, er altijd zullen zijn.

O ja, de kosten van deze hele grap? Die worden geschat op 1 miljard euro in totaal. En wat nog het mooiste is: deze wet gaat niet over het pensioen van Kamerleden en ministers. Dat moet nog in een nieuwe wet worden vastgelegd. En wat ook mooi is: Eerste Kamerleden Ria Oomen (CDA), Henriëtte Prast (PvdD) en Paul Rosenmöller (GroenLinks) zijn betrokken bij een pensioenfonds, maar mochten gewoon meestemmen. Zo goed zorgen de politici dus voor u.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml