Wederom bootvluchtelingen tussen wal en schip
Buitenland

Wederom bootvluchtelingen tussen wal en schip.

Weet u het nog? Eind juni was er dagenlang gesteggel over wie nu precies de zorg voor migrantenboot Lifeline op zich moest nemen. Aan boord bevonden zich 230 hulpelosiërs die uiteindelijk na vijf dagen dobberen op de Middellandse Zee in Malta mochten melden, na de toezegging van de EU om hen in een later stadium netjes over een zevental landen te verdelen.

Ook in juni gebeurd: het schip Aquarius, een pendeldienst tussen Libië en Europa, dat graag zeshonderd bootvluchtelingen op het Italiaanse vasteland wilde droppen. Malta was overigens ook prima. Italië, dat sinds 1 juni jongstleden met het aanstellen van Matteo Salvini eindelijk een minister van Binnenlandse Zaken met ballen in de geleden heeft, stak daar een stokje voor. Spanje verwelkomde de opvarenden uiteindelijk met open armen. In Valencia mochten de hoogopgeleidiërs aan wal.

Maar nu is het potverjandosie weer raak. Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée gingen vrijdag on tour en haalden 141 migranten aan boord van de Aquarius, dat onder de vlag van Gibraltar vaart. Tot op heden lijkt niemand zin te hebben in het opnemen van de opvarenden, gezien het feit dat de boot al vier dagen voor de kust van Malta dobbert.

Artsen zonder Grenzen heeft inmiddels een Europese overheden gesommeerd zich humaan op te stellen en wil weten waar de lading kan worden afgeleverd. Volgens Italië is Groot-Britannië verantwoordelijk voor het opnemen van de wereldreizigers, daar Aquarius de vlag van Gibraltar misbruikt als excuus voor mensensmokkel voert.

Alle artikelen geladen. Overzicht →